Overdracht Commando Defensie Duikgroep

Op donderdag 20 juni is de overdracht geweest van het commando over de Defensie Duikgroep (DDG) door kapitein-luitenant-ter zee Sander Kool naar kapitein-luitenant-ter zee Menno van der Eerden. Met een ceremoniële overdracht – het doorgeven van een miniatuur duikhelm – is dit beklonken.

Genodigden waren in de Witte Raaf op het Complex Nieuwe Haven in Den Helder aanwezig om deze dag bij te wonen. In een terugblik op zijn jaren als commandant gaf Sander weer hoe hij in functie en als persoon heeft gewerkt aan een steady DDG die klaar is voor de taken die wachten in de wereld, voornamelijk door gebruik te maken van de kracht van elk teamlid. Menno van Eerden accepteerde de taak als commandant met als speerpunt in zijn toespraak de wil om buiten de gebaande kaders te kijken én ook te kijken welke taken nu echt bijdragen aan verbeterde veiligheid voor iedereen.

Sander Kool is naast zijn verschillende functies binnen en buiten de Defensie-organisatie bestuurder geweest bij de Nederlandse Onderwatersport Bond van 2012 tot 2018. Ook is hij als belangrijke speler actief bij Wij Duiken Veilig. Hij zal nu bij het Ministerie van Defensie in Den Haag zijn loopbaan vervolgen.

Menno van der Eerden startte in 1997 als adelborst aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Na zijn afstuderen volgden een veelheid aan plaatsingen bij de Mijnendienst, toenmalige Duik- en Demonteergroep, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en aan boord van Zr. Ms. Groningen, Zr. Ms. Amsterdam en het Landing Platform Dock Zr. Ms. Rotterdam. Met deze eenheden werd hij diverse malen ingezet, onder andere voor het ruimen van explosieven in de Noordzee en Oostzee, explosievenruiming in Albanië, counterdrugs operaties in het Caribisch gebied en anti-piraterij operaties voor de kust van Somalië.

Van december 2015 tot juli 2018 was hij commandant van het ondersteuningsvaartuig Zr. Ms. Pelikaan, het enige marineschip dat permanent in het Caribisch gebied verblijft. In deze periode verleende het schip noodhulp na orkaanpassages op Haiti (2016), St. Maarten (2017) en Dominica (2017). Daarna was hij bij Defensie als officier Operaties actief, als laatste in de functie van Sr. Innovatie Adviseur Defensiestaf. Deze innovatieve blik neemt hij ook mee in zijn nieuwe functie als Commandant DDG, zo bleek wel uit de toespraak die hij hield voor de aanwezigen bij de overdracht.