Ouders verkennen met kinderen de onderwaterwereld bij de OWSVD

‘Het is echt leuk, want je kan de onderwaterwereld zien en leren en je hoeft ook niet je adem in te houden’, Yalieke is erg enthousiast over het duiken met haar vader in het Aat de Jonge Zwembad in Dronten. De Dronter Duikvereniging OWSVD hield daar een ouder-kind-duik. Hierbij gingen ouders die in bezit zijn van een duikbrevet duiken met hun kinderen, die de ScubaDoe jeugdduikopleiding volgen. Natuurlijk gebeurde dat onder toeziend oog van de instructeurs, want veiligheid staat altijd voorop.

Lees verder onder de afbeelding.

Er zijn in het zwembad allemaal veiligheidsoefeningen onder water uitgevoerd, zoals het onder water ‘klaren’ van de duikbril. Dat betekent dat wanneer je duikbril volloopt met water, je onder water zorgt dat hij weer leeg is en je er weer goed door kunt kijken. Want dat goed kunnen kijken is wel belangrijk, niet alleen omdat duikers onder water met handsignalen communiceren, maar ook omdat er veel leuks te beleven is. Of zoals Julian zegt: ‘Het is heel mooi onder water en het is heel leuk om het water te verkennen’.

‘Leren op een veilige en speelse manier’

Sandra Nobel uit Swifterbant is een ervaren duikbegeleider en zij leert de kinderen de eerste duikvaardigheden, zodat ze als ze 14 jaar oud zijn, hun 1-sters duikbrevet kunnen halen. Ze vertelt: ‘Om te leren duiken is er niet zo veel nodig, dat zie je bij deze leeftijd goed terug. Kinderen die van water en zwemmen houden, zijn onbevangen. Ze leren snel en hebben zo ontzettend veel plezier tijdens het duiken, dat is mooi om te zien. Voor mij als instructeur is het plezier wat zij hebben ontzettend belangrijk. Daarnaast let ik bij deze leeftijdscategorie extra op de veiligheid. Iedere vaardigheid leren we op een leuke en speelse manier aan, zodat de tieners dit helemaal automatisch gaan doen. Ook als ze gewoon even lekker mogen spelen tijdens de les.’

Voor Duncan is de vrijheid die hij beleeft onder water heel fijn. ‘Je kunt allemaal salto’s maken onder water en gewoon doorademen’, zegt hij enthousiast terwijl hij zijn duikset aan het opbouwen is. Samen met zijn vader doet hij de buddycheck want niemand gaat zonder check het water in.

Ook de nieuwe verenigingsvoorzitter Hendrik van de Berg doet met zijn zoon de buddycheck en zegt: ‘Duiken samen met je kind is bijzonder, je vertrouwt elkaar en tijdens het duiken verdiep je dit vertrouwen in elkaar nog meer. Je kind is je buddy en je buddy is je veiligheid onder water. Gaat er iets mis dan is je buddy je reddingsboei. Raak je in paniek dan is je buddy daar om je te kalmeren, is er iets mis met je lucht dan heeft je buddy een reserve automaat. Buiten dit vertrouwen is er de rust en het mooie onderwaterlandschap waar je samen van kan genieten’.

Duiken voor jong en oud

Vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen kinderen bij de OWSVD starten met het ScubaDoe Programma waarin alle basisvaardigheden worden aangeleerd, zodat ze op hun 14e hun duikbrevet kunnen halen. Dan gaat er echt een (onderwater)wereld open, vindt Evy die ook met haar vader onder water was. Ze zegt: ‘Als je leert duiken kun je ook in het buitenland duiken en dan kun je allemaal leuke dieren en koraal zien. Ik heb in Spanje ook gesnorkeld en toen wilde ik ook wel leren duiken met persluchtfles!’.

Vader Eduard is herintreder in de duiksport: ‘Ik had vroeger gedoken, en kwam bij het verhuizen naar Dronten mijn duikspullen weer tegen. En toen ben ik vorig jaar lid geworden van de vereniging, samen met mijn zoon. Het is geweldig om hem de opleiding te zien doen, terwijl ikzelf mijn vaardigheden kan aanscherpen’.

Meer dan een duikschool

En zo kan jong en oud duiken bij de duikvereniging in Dronten. De OWSVD houdt duikweekenden in Zeeland, ook spreken de leden onderling af om een duik te maken in het buitenwater in de omgeving van Flevoland. Want zo benadrukt OWSVD-voorzitter van de Berg: ‘We zijn een vereniging, en geen duikschool. Bij ons is gezelligheid, samen duiken en samen zijn in ons clubhuis erg belangrijk.’

Meer weten over de jeugdopleiding van de NOB? Kijk dan snel op deze pagina.

Website OWSVD
Facebook OWSVD
Instagram OWSVD