OSCD houdt ondanks Corona stabiel ledenaantal

De NOB merkt dat verenigingen behoeften hebben aan tips rondom ledenwerving en behoud. We zijn daarom opzoek gegaan naar een aantal goede voorbeelden die we de komende periode gaan delen via de website. We delen tips van ons zelf, andere bonden en andere onderwatersportverenigingen. We beginnen met Onderwater Sport Club Dordrecht die al een jaar lang actief bezig is met het behouden van het clubgevoel.

Onderwater Sport Club Dordrecht (OSCD) slaagt erin om, ondanks Corona, haar ledenaantal stabiel te houden. Vrijwilligers en bestuur spannen zich al ruim een jaar in om iedere gelegenheid aan te grijpen om het clubgevoel tijdens de pandemie te behouden. Doel is om met elkaar al dan niet digitaal in contact te blijven en belevingen te delen. Om andere verenigingen ook te inspireren delen ze graag en paar voorbeelden.

Online clubactiviteiten

Op 11 april 2020 organiseerde de evenementencommissie een quarantaine loterij. Uitgangspunt was dat OSCD-ers geen geld uitgaven aan de bar in het clubhuis. Voor dat (uitgespaarde) geld konden ze loten kopen. Er werden 264 loten verkocht. De opbrengst was 394 euro. De hoofdprijs was een megaverpakking toiletpapier (in het begin van de Coronacrisis het meest gehamsterd). De leden konden de prijzen ophalen bij het huis van een van de leden van de evenementencommissie.

Online theorieles

In het voorjaar 2020 werd gedurende 10 weken iedere week een theorieles via zoom verzorgd. Deze lessen werden goed bezocht. Zowel voor de opleiding als voor de meer gevorderde duiker werden veel aspecten van het duiken door diverse OSCD-instructeurs belicht. Om te zien of aspirant duikers hun stof goed beheersten, werden zij ook gevraagd om over een onderdeel van de theorie een les te geven. Dat werkte prachtig. Iedereen deed zijn best wat tot prachtige presentaties heeft geleid.

Samenwerking

Met de regionale zwemverenigingen en gemeente Papendrecht kon afgesproken worden om het verwarmde buitenbad van Sportcentrum Papendrecht twee maanden eerder te openen. Vanaf eind maart 2021 wordt in weer en wind door onderwaterhockeyers en duikers in het buitenbad getraind. Zo houdt OSCD haar ledenbestand op peil.

Tip voor andere verenigingen

Verzamel een groepje enthousiaste leden en bedenk wat er wél mogelijk is qua activiteiten binnen de huidige maatregelen om jouw leden betrokken te houden!

Heb je nou zelf nog een goede tip voor andere verenigingen? Laat dat weten door te mailen naar anna.vanderduim@onderwatersport.org.