Open NK Vinzwemmen 2022

De NOB commissie vinzwemmen organiseerde op 18 en 19 juni 2022 weer het Open Nederlands Kampioenschap Vinzwemmen. Dit was de 44e editie en na een Corona-pauze van drie jaar was de sfeer weer als vanouds in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven. Ruim 100 vinzwemmers uit België, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne (!) vulden de 60 zwemmers uit Nederland aan.

Het vinzwemmen lijkt sterk op het wedstrijdzwemmen, maar door gebruik te maken van zwemvinnen zijn de tijden tot wel twee keer zo snel. Bij het vinzwemmen zijn er drie disciplines. BiFins noemen we het zo snel mogelijk snorkelen met zwemvinnen aan. Monovins (MV) heet het als je je voortbeweegt met een grote vin, denk zeemeermin of Man van Atlantis! En ten slotte kun je onder water zwemmen. Op de korte afstanden hou je je adem in (Afstand Duiken) en vanaf 100 meter gebruik je een persluchtflesje (met perslucht). Voor zwemmers en duikers die hun prestaties willen vergroten is de discipline BiFins dus een zeer makkelijke instap: een wedstrijdzwemmer hoeft alleen te wennen aan de zwemvliezen en snorkel. De sportduiker is daar al aan gewend en zal vooral snelheid gaan ontwikkelen.

Het Nationaal Zwemcentrum Eindhoven, zoals het zwembad ook wel genoemd wordt, is een 50 meter lang bad met 10 banen. Omdat het een Nederlands Kampioenschap is, openen we dat ook formeel. De zwemmers stellen zich op langs de badrand en de juryleden komen in defilé het zwembad in. Namens de organisatie heette NOB-bestuurslid Sport Daniël van Bakel iedereen welkom en na het spelen van het Wilhelmus was het zover!

Op het NK kan een vinzwemmer alle afstanden en disciplines zwemmen. Ook is er een leeftijdsopbouw, dus we startten met de 50 meter met vinnen voor de dames van 11 jaar en jonger. Daarna volgen de oudere zwemsters (de klasse 50 jaar en ouder noemen we Veteranen) en komen de heren aan de beurt. Zeker niet onbelangrijk is om grote waardering uit te spreken naar de vele juryleden, coaches en andere vrijwilligers! Zonder al deze ondersteuners kan er geen wedstrijd georganiseerd worden. Eén naam willen we expliciet noemen, zonder de anderen te kort te doen: omdat dit evenement zo groots is hebben we een directeur NK, Karin Neehus, die alles overziet en aanstuurt. Dat doet ze nu al jaren en ook na twee jaar stilstand bleek de routine al snel weer terug. Een Duitse zwemmer zei zelfs dat de reden dat ze naar Eindhoven komen is omdat het hier zo goed is georganiseerd. En dat is iets waar we met ons allen zeer trots op zijn! Want er komt heel wat bij kijken: inschrijvingen verwerken, achter betalingen aan, vrijwilligers regelen, wedstrijdlijnen in het bad leggen, de Elektronische Tijd Waarneming aansluiten, uitslagen maken, medailles uitreiken.

Bestuurder Daniël van Bakel reikt de medailles uit

Het leverde menig nieuw persoonlijk record op, diverse Nederlandse records en behaalde limieten. Daarmee mag een zwemmer zich bijvoorbeeld inschrijven voor een WK. Op zondag kregen we te maken met een ander fenomeen dat bij (top)sport hoort: Dopingcontrole! Iedere sporter kan gecontroleerd worden op gebruik van doping en om te borgen dat er eerlijk wordt gesport voert de Dopingautoriteit regelmatig controles uit.

Vanuit de Dopingautoriteit wordt een aantal zwemmers geselecteerd en vraagt men ‘chaperonnes’ vanuit de organisatie. Die moeten de zwemmers begeleiden naar de controlepost.

We kijken terug op een succesvol en leuk evenement en weten dat we op 24 en 25 juni 2023 weer in Eindhoven zullen zijn!

Meer weten over vinzwemmen?

Vinzwemmen is de snelste zwemsport waarbij er gebruik wordt gemaakt van zwemvliezen of een monovin. De vinzwemmer zwemt aan de oppervlakte met een snorkel of onder water.

Een vinzwemmer kan grote snelheden bereiken. Vinzwemmen is daarom de snelste zwemsport! De tijden die op de verschillende afstanden gezwommen worden zijn veel sneller dan van het gewone zwemmen. De tijden van de wereldrecords vinzwemmen zijn dan ook snel. Heel snel!

Vinzwemmen is niet alleen voor wedstrijdzwemmers. Integendeel! Iedereen kan het leren. Alle informatie over het vinzwemmen vind je op www.vinzwemmen.nl. Daar vind je bijvoorbeeld het wedstrijdreglement, de data van de komende wedstrijden, tips en trainingsschema’s en informatie over clubs met vinzwemmers.

Informatie en vragen: vinzwemmen@onderwatersport.org.

Zelf aan de slag met vinzwemmen?

Iedere duiker en snorkelaar kan vinzwemmen. Wel is het fijn als je weet waar je op moet letten. Daarom heeft de commissie vinzwemmen diverse modules ontwikkeld ter ondersteuning. Deze vind je op www.vinzwemmen.nl/vinzwemcommissie.

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om met monovin te zwemmen? We komen graag langs om uitleg te geven en hebben een set met monovinnen in diverse maten. Neem vooral contact op en dan maken we verdere afspraken. Een workshop wordt altijd begeleid door een ervaren vinzwemmer of –trainer!

Ben je instructeur? Dan is de Module Vinzwemmen met Perslucht wellicht een aanrader?! Daarin laten we je zien wat de verschillen zijn bij het gebruik van perslucht voor een sportduiker en voor een vinzwemmer. Bij voorkeur ook met ‘natte contactmomenten’!

En dan is er altijd gebrek aan helpende handjes, juryleden, vrijwilligers etc. Wees welkom en ontdek een heel nieuw stuk van de onderwatersportwereld!