Oog voor elkaar

Binnenkort start het visseizoen in de Zeeuwse wateren. ‘Met respect voor elkaar komen we een heel eind.’

Visnetten over de reefballs, kapotgesneden visfuiken of viskotters bij populaire duikplekken. Elk jaar krijgt de NOB hierover verschillende meldingen van zowel sportduikers als beroepsvissers. Dat gebeurt vooral bij de start van het duikseizoen, begin mei, als de vissers midden in hun seizoen zitten en bijna dagelijks vistuig plaatsen of leeghalen. Soms geeft dat verhitte discussies aan de waterkant, maar ook online ontstaan er discussies tussen – meestal – duikers onder elkaar.

‘Het stuksnijden van visfuiken is niet goed te praten,’ zegt Bert Vos. Bert is NOB-bestuurslid en heeft belangenbehartiging van duikers en de contacten met de provincie Zeeland in zijn portefeuille. ‘Vernieling van fuiken is erg vervelend en kostbaar voor de vissers, en we vragen duikers dan ook om van de fuiken af te blijven. Tegelijkertijd vragen we vissers om alert te zijn op de aanwezigheid van duikers en op drukke duikdagen geen vistuig in de buurt van duikplekken te plaatsen of leeg te maken.’ Wat belangrijk is om te weten, is dat de beroepsvissers vissen voor hun broodwinning en dat ze dit doen op percelen waarvoor ze jaarlijks een flink bedrag aan de overheid betalen. Als duikers zijn wij feitelijk te gast op deze percelen.

Stropers

In de Grevelingen en Oosterschelde waren er eerder vissers dan duikers. Meer dan twintig jaar geleden werd de duiksport in Zeeland populair en ontstonden de eerste conflicten tussen vissers en duikers.

Lees het hele artikel gratis op Duikspotter