Onderwaterscooters in de Vinkeveense Plassen

Je ziet ze steeds vaker, duikers met een onderwaterscooter. Het gemak van zo’n scooter en de relatief grote afstanden die er met een scooter zijn af te leggen maken de onderwaterscooter populair. Ook in de Vinkeveense Plassen zie je ze steeds vaker. Gewoon voor het gemak of om te trainen voor een specifieke opleiding. Soms leidt het gebruik van scooters tot onbegrip bij andere duikers.

“Zo nu en dan krijgen we een melding van sportduikers die worden verrast door een duiker met een onderwaterscooter” zegt Desmond van Santen van de NOB. “Vooral als je voor het eerst met een cursist in het buitenwater duikt en er komt onverwachts met relatief hoge snelheid een duiker met scooter voorbij, kan de cursist daarvan schrikken”.  De NOB zou graag zien dat gebruikers meer rekening houden met elkaar onder water.

Onderwaterscooters in Vinkeveen
Foto: René Lipmann – DUIKEN Magazine

Sander Evering van Dive Solutions geeft regelmatig opleidingen met onderwaterscooters op deze plek:  “Het gebruik van een scooter biedt enorme voordelen, je kunt grote afstanden afleggen, meer materiaal meenemen terwijl de inspanning laag blijft, ook bij flinke stroming. In Vinkeveen worden scooters nu al flink gebruikt voor diverse Baseline-projecten die zijn gericht op behoud van deze bijzondere plas. Zonder scooters zijn deze projecten niet haalbaar. Zoals met elk project heb je voldoende duikers nodig die kunnen helpen, maar die moeten wel eerst goed getraind worden om veilig deel te kunnen nemen. De GUE DPV1 training duurt dan ook drie volle dagen waarin je niet alleen maar leert sturen, maar ook leert een complexe duikplanning te maken en om te gaan met diverse problemen. Zo moet je leren gasdelen, een kapotte of volgelopen scooter controleren en een scooter ‘parkeren’ als je hem niet gebruikt. Met een maximale snelheid van 3 kilometer per uur, diverse uitwijktechnieken en de remmende weerstand van het water is na drie dagen intensieve training de kans op botsingen en ongelukken zeer klein. Tijdens de eerste duiken van de training wordt de snelheid ook nog eens teruggezet naar ongeveer 1,5 km/h. Het gevaar dat je op de kant een blokje lood op je voet laat vallen is een stuk groter en reëler dan het gebruik van scooters onderwater. En vergeet niet waarom duikers ook graag met een scooter op pad gaan; juist om op plekken te komen waar geen andere duikers komen, dus juist weg uit het duikgebied!”

De beheerder van de plas, Recreatie Midden Nederland (RMN), roept gebruikers van onderwaterscooters op om niet met al te hoge snelheid in het duikgebied te varen. Volgens RMN gelden ook voor onderwaterscooters de regels voor gemotoriseerd vaarverkeer. “De plas is geschikt voor verschillende vormen van waterrecreatie, het gebruik van een onderwaterscooter past daar ook prima bij. Een gemotoriseerd vaartuig mag in de Vinkeveense Plassen binnen de duikzone echter niet sneller varen dan 6 km/u en moet daarbij rekening houden met andere gebruikers”.

Zandeiland 4 in de Vinkeveense Plassen is één van de populairste en drukste zoet water duikplaatsen van Nederland. Veel duikers, verenigingen en duikscholen weten deze plek te vinden voor  funduiken, georganiseerde verenigingsduiken en opleidingsduiken.  Vooral op zomerse weekenddagen, maar ook op een doordeweekse avond, kan het erg druk (en gezellig) zijn.