NOB teleurgesteld over antwoord Minister Schultz op vragen over staalslakken

Door de inspanningen van NOB en anderen zijn er vorige maand Kamervragen gesteld over de stort van staalslakken in de Oosterschelde. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft inmiddels antwoord gegeven op de Kamervragen.

Volgens de minister zijn staalslakken geschikt voor het versterken van vooroevers in de Oosterschelde. ‘Staalslakken zijn uitermate geschikt vanwege hun hoge soortelijke gewicht en vorm. Het aanbrengen van extra breuksteen is voor de functionaliteit van de vooroever voor veiligheid geen vereiste en wordt in deze werkzaamheden niet meegenomen,’ aldus Minister Schultz. Wel gaat de minister kijken wat er (financieel) mogelijk is om de vooroeverbestortingen af te dekken met een ecologisch materiaal.

‘Uiteraard zijn wij niet tevreden met het antwoord van de minister,’ zegt voorzitter van de NOB Jack de Vries. ‘Het klopt dat breuksteen niet van invloed is voor de veiligheid van de Zeeuwen, maar het gaat hier om het storten van hoogovenafval in een Nationaal Park. Dat is wat natuurbehoud betreft een zeer kwalijke zaak. De NOB vraagt dan ook iedereen de petitie “Geen staalslakken in de Oosterschelde” te tekenen.’ Teken petitie

Foto: Ron Offermans