NOB opnieuw naar de rechter in verband met flyboarden in de Nionplas

Duikers hebben samen met de Nederlandse Onderwatersport Bond in 2015 succesvol bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning voor het flyboarden in de Nionplas. De belangen van andere gebruikers van deze plas waren niet voldoende meegenomen in de afweging voor het verstrekken van de vergunning.

In 2016 heeft de gemeente een nieuwe vergunning verstrekt voor het flyboarden in de Nionplas. In deze vergunning is wederom onvoldoende rekening gehouden met andere gebruikers en de effecten van het flyboarden op de natuur. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft daarom opnieuw bezwaar gemaakt en de rechter gevraagd deze vergunning te toetsen. De rechter heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond in het gelijk gesteld en vastgesteld dat de gemeente onzorgvuldig is geweest met betrekking tot de afweging van belangen.

Belangrijke conclusies genegeerd

Na twee mislukte vergunningprocedures heeft gemeente Geertruidenberg nu een evenementen vergunning verstrekt voor fly- en hooverboarden op de Nionplas op 28 augustus en 25 september. Deze vergunning is op 11 augustus gepubliceerd en de bezwarentermijn eindigt op 22 september. Behandeling van ingediende bezwaren zal na 25 september plaats vinden. De gemeente ontneemt belanghebbenden hiermee de mogelijkheid deze vergunning via de bezwaren procedure te blokkeren en negeert belangrijke conclusies van de voorzieningenrechter. De Nederlandse Onderwatersport Bond ziet geen andere oplossing dan opnieuw de rechter te vragen in te grijpen.