NOB en NELOS starten opleiding tot CMAS freediving instructeur

In november start de NOB in samenwerking met de NELOS een opleiding tot CMAS 1* Freediving instructeur. Freediving is een snelgroeiende onderwatersport en steeds meer verenigingen willen aan de slag met freediving. Voor deze eerste opleiding zoekt de NOB acht NOB-verenigingsleden die willen starten met de opleiding tot CMAS 1* Freediving instructeur.

In twee weekenden leiden de instructeurs van de NELOS je eerst op tot CMAS 1* Freediver. Na deze opleiding heb je voldoende kennis van theorie en praktijk om Freedive introducties en Freedive opleidingen te begeleiden. Na de opleiding tot 1* Freediver worden er voor het traject tot NELOS/CMAS 1* Freediving Instructeur gezamenlijke afspraken gemaakt.

Het eerste deel, de 1* Freediver-opleiding, wordt door instructeurs van de NELOS in twee weekenden gegeven. Het eerste weekend is 18 en 19 november 2023 . De data voor een tweede weekend volgen z.s.m. De theorie- en praktijklessen worden gegeven in de duiktank Zwevegem. Ook zijn er online lessen. De opleiding is inclusief instructie van ervaren NELOS-instructeurs, acht oefenduiken in de duiktank, twee overnachtingen (zaterdag op zondag, een extra nacht van vrijdag op zaterdag is tegen een meerprijs van €100 bij te boeken), ontbijt, lunch, diner en brevetkaart. De kosten voor deelname aan deze opleiding zijn € 200,- per persoon.

De kosten en eigen bijdrage voor het tweede deel, 1* Freediving Instructeur, zijn op dit moment nog niet bekend, dit is onder meer afhankelijk van het niveau van de cursisten. We houden de eigen bijdrage zo laag mogelijk.

De opleiding bestaat uit verschillende fases, welke dat zijn kan je hier lezen.

Lees hier de exameneisen van deze opleiding.

De acht nieuwe instructeurs gaan, zodra ze 1*-Freediving Instructeur zijn, het land in om bij verenigingen nieuwe freedivers op te leiden. Uiteindelijk kunnen verenigingen zelfstandig freedivers opleiden.

Bij NOB-duikvereniging ScubaLimburg loopt al enige tijd een pilot met het NELOS-programma. Het NELOS Vrijduiken programma is gebaseerd op de opleidingseisen van de CMAS. Bij ScubaLimburg zijn de leden en instructeurs erg enthousiast en zien ze een toename van het aantal leden die het freediven willen beoefenen.

De voorwaarden voor deelname aan deze instructeursopleiding zijn:

  • Je bent lid van een NOB-vereniging
  • Je bent tenminste NOB 1*-instructeur met een geldige instructeurslicentie
  • Je bent gemotiveerd om bij NOB verenigingen in Nederland voor tenminste een periode van twee jaar nieuwe freedivers op te leiden. Uiteraard maken we daarvoor gezamenlijke afspraken over een onkostenvergoeding en het aantal keer dat je bij een vereniging aan de slag gaat.

Ben je al Freediving Instructeur van een andere organisatie en voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan ben je ook van harte welkom. Met de instructeurs van de NELOS maken we afspraken over het traject wat je dan doorloopt.

Inschrijven kan via MijnNOB (wel even inloggen)