Nieuwe thema-avonden: samenwerking en lokale lobby

De NOB organiseert jaarlijks thema-avonden voor verenigingsbestuurders. De onderwerpen die centraal staan baseren we op de wensen en behoeften van clubs. Dit jaar zijn er twee onderwerpen waar we opvallend veel vragen over krijgen: samenwerking en lokale lobby. 

“Wij overwegen een samenwerking of fusie. Maar er komt zo veel bij kijken!”

Veel duikverenigingen slaan op lokaal niveau de handen ineen. Soms met de plaatselijke zwemclub of reddingsbrigade, soms met een andere duikvereniging. De ene keer om financieel sterker te worden, de andere keer om een breder opleidings- of activiteitenaanbod voor leden te kunnen garanderen. In een proces waarin je een intensieve vorm van samenwerking (of zelfs een fusie) overweegt komen allerlei vraagstukken voorbij. Met welke belangen moeten we rekening houden? Hoe communiceren we hierover? Wat is het go-or-no-go-moment? Hoe houden we het tempo erin? Welke taken moeten we verdelen?

“Wij willen aandacht voor een duikplaats in de buurt. Maar hoe pakken we dat slim aan?”

Daarnaast horen we regelmatig dat verenigingen bezig zijn om hun ‘huisstek’ bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Het kan dan gaan om de verbetering van de waterkwaliteit, of om het afzinken van een duikobject. Maar ook de (al dan niet betaalde) toegang tot een plas staat soms ter discussie, of de (soms lastige) samenwerking met andere recreatieve gebruikers. Veel verenigingen hebben echter moeite met gemeentelijke procedures, het in kaart brengen van alle belangen en het uitoefenen van invloed. Logisch, het gaat hier immers over een complex veld van partijen, wetten en meningen.

Thema-avonden

Om tips en ervaringen uit te wisselen organiseert de NOB dit najaar een inspirerende, interactieve avond waarin deze twee actuele thema’s centraal staan. Tijdens deze avond staat het inspirerende verhaal van een duikvereniging centraal. Daarnaast is er uiteraard voldoende tijd om elkaar in een interactieve setting van tips te voorzien. Een ervaren workshopleider zal de vragen en gesprekken in goede banen leiden.

Interesse? Laat ’t weten!

De datum en locatie van deze thema-avond wordt bepaald op basis van de interesse. Lijkt ’t je wel wat om hierbij aanwezig te zijn? Stuur dan vóór 19 juni 2016 een e-mail naar verenigingsadviseur anne.schulze@onderwatersport.org. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de datum en locatie.