Nederlandse militairen leiden Afrikaanse duikers op

Op 9 september 2013 vertrok sergeant majoor Hans Saueressig met zijn collega’s naar Dakar in Senegal om daar militairen uit Senegal, Benin en Ghana op te leiden tot NOB 1*-duikers. ‘Hierdoor  zijn deze landen weer een stap verder om hun eigen veiligheid te kunnen waarborgen,’ aldus Saueressig.  

Een duikopleiding in Senegal organiseren bleek een hele onderneming, omdat ze geen enkele faciliteiten en materialen bieden. Hierdoor is vanuit Den Helder een schip met twee containers vol duikmateriaal naar Dakar gevaren. ‘We zijn een week bezig geweest met het uitladen en klaarzetten van alle spullen,’ vertelt Saueressig. ‘Omdat Senegal geen duikgerelateerde medische zorg kan bieden zijn we naast zeven instructeurs ook met een verpleegster afgereisd, om op deze manier onze veiligheid te waarborgen.’  ‘In Senegal hebben we in twee rondes twintig militairen opgeleid,’ vervolgt Saueressig zijn verhaal.

‘De eerste sessie bestond uit acht militairen uit Senegal en zes uit Benin. Na een slechte start – de Senegalezen hadden hun papierwerk niet op orde en de militairen uit Benin hadden zich vergist en kwamen een dag later aan – begonnen we met een zwemtest. Hier vielen nog twee militairen af omdat ze niet konden snorkelen en twee anderen kregen hun medische keuring niet op tijd op orde. Uiteindelijk hebben tijdens de eerste sessie tien militairen hun 1*-duikopleiding van de NOB behaald, en tijdens de tweede sessie zijn ook nog eens tien militairen geslaagd.’In totaal hebben dus  twintig  militairen hun  1*-brevet hebben behaald. ‘Voor deze landen is het van groot belang om deze brevetten te halen, om hun landen en zeeën op dit gebied goed te kunnen beschermen,’ aldus Saueressig.

‘Wij zijn er dan ook trots op hier met behulp van de NOB-materialen een bijdrage aan te hebben geleverd.’