Nautic Explorer doet aan ‘storytelling’

Storytelling is een hip woord. Maar wat betekent het eigenlijk? Storytelling is het overbrengen van informatie via een (persoonlijk) verhaal. “Waar mensen zijn, worden verhalen verteld”, zo is te lezen op thestoryconnection.nl. “Verhalen vertellen is onze manier om grip te krijgen op ingewikkelde zaken. Uit breinonderzoek blijkt bovendien dat onze hersenen verhalen heel goed kunnen verwerken, veel beter dan feiten, cijfers of losse uitspraken. Verhalen zorgen namelijk voor samenhang tussen feiten en uitspraken, daarom kunnen we ‘t gemakkelijk onthouden.”

Duikvereniging Nautic Explorer heeft op deze wetenschappelijke wijsheden slim ingespeeld. “Voor een open dag een aantal jaar geleden vroeg de activiteitencommissie zich af hoe ze de aanwezigen zo enthousiast mogelijk konden krijgen”, vertelt webmaster Roel Syperda. “Ze bedachten dat het leuk zou zijn als leden vertellen waarom ze de duiksport beoefenen, én waarom ze juist bij deze vereniging duiken. Dit verhaaltje werd samen met een duikfoto van die mensen in een presentatie verwerkt. Er werd erg leuk op gereageerd!”

“Ik miste nog iets persoonlijks’

En waarom zou je deze interviewtjes niet vaker gebruiken? “Inderdaad!”, reageert Roel. “Vorig jaar was ik bezig met de nieuwe website van Nautic Explorer. Alle bekende onderwerpen (algemene informatie over de club en opleidingen, adresgegevens, mooie foto’s, etc.) had ik klaar, maar ik miste nog iets persoonlijks. En toen herinnerde ik me die leuke verhaaltjes van de leden. De gegevens waren gelukkig nog bewaard, en een selectie hiervan is uiteindelijk de rubriek ‘Over ons’ geworden.”

Kern van waarheid

Reacties van nieuwe leden die hierdoor lid zijn geworden zijn bij Roel niet bekend. “Maar ik kan me voorstellen dat dit soort dingen zeker meehelpen om mensen over de streep te trekken om eens een kijkje te komen nemen. Want als zo veel mensen zeggen dat het zo leuk is, dan zit daar vast een kern van waarheid in!”

Voor meer informatie: www.nauticexplorer.nl/over-ons