Mogelijk verbetering duiklocatie Milligerplas, Zwolle

De NOB is aan het kijken of het mogelijk is om van de Milligerplas een betere duikstek te maken. Op dit moment hebben we, samen met lokale verenigingen en duikcentra uit de buurt, een wensenlijst opgesteld. Op deze wensenlijst staat wat nodig is op de kant én in het water om van de Milligerplas een betere duikstek te maken. ‘Op dit moment zijn we samen met duikcentrum De Tuimelaar in gesprek met de Gemeente Zwolle om te kijken wat mogelijk is,’ zegt Erik van Vessem, bestuurslid van de NOB.

Parkeergelegenheid en een duikplatform

Voor de Gemeente Zwolle hebben we een wensenlijst opgesteld, zodat zij een goed beeld krijgen wat er nodig is om een duiklocatie te maken. ‘Je kunt hierbij denken aan goede en voldoende parkeergelegenheid en een stevige en veilige instap aan de waterkant,’ vertelt Van Vessem. ‘Onder water is een duikplatform gewenst, zodat ook opleidingen in de plas gegeven kunnen worden.’

Wijthmenerplas

De Gemeente Zwolle wil meewerken aan het creëren van deze nieuwe duiklocatie omdat in de Wijthmenerplas – dichtbij de Milligerplas – een waterskibaan is aangelegd. Hierdoor is er minder ruimte voor sportduikers. De verwachting is dat nu meer sportduikers zullen uitwijken naar de Milligerplas. ‘Of en wanneer de duiklocatie er komt, is op dit moment nog niet duidelijk. We zijn goed in gesprek en de samenwerking met lokale verenigingen en ondernemers maakt ons sterk. We hopen op een goed resultaat: een mooie duiklocatie in de omgeving van Zwolle!’ besluit Van Vessem.

Tijdelijk beperkt zicht

Van oktober 2016 t/m maart 2017 wordt er in de Milligerplas zand gewonnen voor de nabij gelegen woonwijk Stadshagen. De verwachting is dat hierdoor het zicht in de plas sterk zal afnemen. Ook is het mogelijk dat er tijdens de zandwinning een geheel duikverbod geldt, omdat tijdens en vlak na de zandwinning een kans bestaat op zogenoemde ‘zuiggaten’. De voorgestelde verbeteringen moeten dan ook gerealiseerd worden op het moment dat de zandwinning is afgerond.