Medailleregen en volop vrijwilligers bij het ONK Vinzwemmen 2024

In het weekend van 8 en 9 juni 2024 hebben de open Nederlandse Kampioenschappen Vinzwemmen in Eindhoven plaatsgevonden. Het deelnemersveld was dit jaar kleiner, doordat er gelijk met het ONK de Open Duitse Kampioenschappen in Leipzig waren. Hierdoor kwamen veel deelnemers van onze oosterburen nu niet naar Nederland voor het toernooi. Het was wederom een geslaagd evenement met een groot team vrijwilligers, volop sportiviteit en veel persoonlijke records. 

Verloop van het weekend

Concentratie bij de voorstart

Tijdens de opening van de wedstrijd stonden alle zwemmers en vrijwilligers klaar langs het badrand in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Namens de organisatie opende NOB-bestuurslid Peter van Rodijnen het ONK. Tijdens het weekend kon er in de verschillende disciplines gestart worden. Zo heb je de oppervlakte afstanden waarbij met monovin en snorkel gezwommen wordt, maar ook de BiFin discipline waar er met zwemvliezen en snorkel gestart wordt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende disciplines waarbij men de volledige afstand onderwater aflegt, vaak met persluchtflesjes.

Ondanks dat er minder zwemmers dan gebruikelijk deelnamen, was er toch een groot team van vrijwilligers aanwezig. De commissie heeft mede hierdoor een mooie wedstrijd neergezet met volle series. Er was extra ruimte voor pauzes tussendoor waardoor er een goede sfeer in het zwembad hing. Tijdens de pauzes werden de vrijwilligers verwend door de goede zorgen van de catering.

Prijzen

Prijsuitreiking bij de veteranen

Een grote poule aan zwemmers en vrijwilligers hebben een fantastisch evenement gehad. In totaal hebben er 61 zwemmers uit vier landen deelgenomen aan het ONK. De bijna 40 vrijwilligers hebben gezamenlijk voor een goed verloop van het weekend gezorgd. De prestaties van de zwemmers waren uitermate goed met 201 medailles, 19 Nederlandse Records en het aantal persoonlijke records was ontelbaar.

We bedanken de commissie en vrijwilligers voor de organisatie en het goede verloop van het evenement.

Lees verder onder de foto’s

  • Sfeerimpressie ONK
  • Sfeerimpressie ONK
  • Sfeerimpressie ONK
  • Sfeerimpressie ONK
  • Sfeerimpressie ONK
  • Sfeerimpressie ONK

Meer weten over vinzwemmen?

Ben je na het lezen van deze terugblik ook enthousiast geworden voor het vinzwemmen? Het is een fantastische sport en geschikt voor alle leeftijden. De ene keer zwem je onder water en voor dat je het weet zwem je aan de oppervlakte met een speciale vinzwemsnorkel. Met persluchtzwemmen kan ook. Je hebt dan een klein persluchtflesje voor je en je kunt dan veel langer onder water blijven. Alle informatie over het vinzwemmen vind je op www.vinzwemmen.nl. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen bij de veel gestelde vragen of de historie van vinzwemmen.

Foto’s door Bart Raadschelders