Leuke en leerzame start van de 2*instructeursopleiding in Rotterdam

Afgelopen zaterdag is de 2*instructeursopleiding in Rotterdam gestart. Een van de cursisten is de 26-jarige Naomi Moerenhout, lid van de Rotterdamse duikvereniging Haai Five en woonachtig in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge.

Naomi heeft veel duikervaring en heeft ruim 300 duiken, voornamelijk in Nederland, in haar logboek genoteerd. Haar droomberoep is duik-instructeur en het lijkt haar ontzettend gaaf om anderen te laten zien hoe fantastisch duiken is. “Ik wil graag die mooie, bijzondere en rustgevende onderwaterwereld delen met anderen”, aldus Naomi. De 2*-instructeursopleiding lijkt haar een mooie, nieuwe uitdaging. Hoe heeft Naomi haar eerste cursusdag in Rotterdam ervaren? Lees hieronder haar bevindingen van deze eerste cursusdag.

“Cursusdag 1, we gaan van start!

Vroeg op en vol goede moed op naar het clubgebouw van Haai Five in Rotterdam. Eenmaal aangekomen, merkte ik direct dat het een grote, enthousiaste, diverse groep cursisten was. We zijn met zestien toekomstige 2*-instructeurs. Een deel hiervan ken ik al goed, dat zijn duikers van mijn vereniging en een deel ken ik van mijn duikbegeleidersopleiding van vorig jaar. Een aantal cursisten is nieuw voor mij. Sowieso natuurlijk leuk om weer nieuwe mensen te leren kennen. Na even bijkletsen en elkaar ontmoeten, was het tijd voor onze docent Hans om te beginnen.

De dag begon met een welkomstwoordje: Wat gaan we doen? Wat kunnen we verwachten? En natuurlijk: Wat gaan we doen op de eerste dag? Daarna zijn er gedurende de dag diverse onderwerpen aan bod gekomen: veiligheid, feedback geven, kenmerken van een instructeur, een lesplan maken, doelstellingen formuleren, de rode draad van de NOB, de antwoorden van de kennistoets die we hebben gemaakt, vormen van les geven en ga zo maar door.

Mini-les instructietaal

Al deze onderwerpen zijn in verschillende lesvormen voorbij gekomen. Ik vond dit heel leuk en leerzaam, want zoals we vandaag geleerd hebben, weet je van alleen luisteren na 24 uur nog maar 14% en van uitdagende en toepassingsgerichte opdrachten wel 83 %. Van zelf uitleggen en leren trouwens wel 92 %. Dat gaan we volgende week dan gelijk doen. Dan moeten we een mini-les geven. Ik heb het onderwerp ‘instructietaal’. Hiervoor hebben we gelijk uitleg gekregen over SMART en APRE. Mijn doelstelling voor de mini-les is nu: ‘ik wil dat mijn cursisten zelfstandig de opdracht ‘bubblecheck ‘kunnen demonstreren door middel van mijn uitgelegde instructietaal’. Nog tips? Ik ga nadenken over welke methode ik daar aan kan koppelen en hoe ik deze doelstelling ga bereiken. Ik denk aan iets actiefs en het uiteindelijk gebruik maken van de werkvorm, waarbij ze het aan iemand anders moeten uitleggen.

Even terug naar wat we gedaan hebben. Ik heb een ‘elevator pitch’ gegeven over de voordelen van een scharrelduik en daar kreeg ik feedback op. Deze feedback hebben we weer geanalyseerd. Vervolgens zijn we samen in een discussie tot drie punten gekomen waar een ‘perfecte instructeur’ aan moet voldoen. Uiteindelijk zijn we tot de drie woorden ‘kennis’, ‘empathie’ en ‘handelen/gedrag’ gekomen.

Interessant, gezellig en leerzaam

Afsluitend hebben we uitleg gekregen over een leergang en zijn de drie leergangen (onderwateroriëntatie, zoeken/bergen en droogpakduiken) verdeeld over de cursisten. Ik ga onderwateroriëntatie doen. We sloten de cursusdag af met drie woorden die de dag beschreven. Mijn woorden zijn: interessant, gezellig en leerzaam. Ik heb ontzettend zin om verder te gaan en ik ben heel benieuwd.

We blijven Naomi de komende maanden op de voet volgen. Zij blijft ons op de hoogte houden van haar cursusdagen via Instagram en neemt ook voor een aantal dagen het Instagramaccount van de NOB over. Volg dit Instagram-account van de NOB @nob_duiken en geniet binnenkort weer mee van haar ervaringen.