LED-scherm trekt aandacht van beginnende duikers

Op straat zijn er allerlei manieren om te adverteren; op billboards, in bushokjes, op grote reclamezuilen en ga zo maar door. Voor een sportvereniging is dat echter niet altijd betaalbaar – integendeel. TOV Gagnan zag tóch een mogelijkheid; PR-verantwoordelijke Suzanne Vriens greep de kans om op een goedkope manier een advertentie op een digitaal informatiebord te plaatsen. 

“Een paar jaar geleden is in Tiel bij belangrijke toegangswegen een infobord geplaatst”, begint bestuurslid Suzanne Vriens haar verhaal. “Een advertentie op zo’n infobord leek me wel wat voor Gagnan.” Eerst ging het om een simpel bord, maar later is dit vervangen door een full colour LED-scherm van infozuil.nl. Omdat de club een open avond op de planning had staan besloot Suzanne deze PR-mogelijkheid eens te onderzoeken. “Er waren kosten aan verbonden maar voor sportverenigingen bleek er een gereduceerd tarief te zijn. Dat was natuurlijk mooi meegenomen!”

Oud papier

Waarom voor een digibord werd gekozen? “Omdat zo’n bord onze advertentie een week lang laat zien aan iedereen die erlangs loopt, fietst of rijdt. Een huis-aan-huis weekkrant ligt na één keer doorbladeren bij het oud papier; in vergelijking daarmee is zo’n digibord geen slechte investering.” Overigens heeft deze actie andere PR-kanalen niet uitgesloten; ook via de info-TV in de hal van het zwembad werd de open avond gepromoot, en daarnaast schreef Suzanne de lokale kranten aan in de hoop op free publicity.

Kort en krachtig

De club wilde met het LED-scherm beginnende duikers aanspreken: zij werden uitgenodigd voor een open avond met proefduik. De boodschap en foto op het scherm waren dan ook specifiek gericht op deze doelgroep. “Zo’n bord dwingt je om je boodschap zo kort en krachtig mogelijk te formuleren; als een tekst te lang wordt kunnen mensen ’t niet lezen terwijl ze langsrijden”, verklaart Suzanne. “Wel hebben we naast de boodschap de URL van onze website vermeld, zodat mensen zien waar meer info te vinden is.”

Verbeterpunten

Maar Suzanne is kritisch: er is volgens haar op verschillende vlakken winst te behalen. “Eigenlijk moesten de bezoekers iets te veel klikken om vanaf de homepage op de juiste pagina te komen. De volgende keer kiezen we er dus voor om direct op de homepage een button of linkje te plaatsen, zodat de doelgroep nóg sneller bij de juiste informatie uitkomt.” Ook de advertentie op het scherm, die in totaal zes seconden duurt, komt er bij een eventuele volgende keer anders uit te zien. “We hebben er nu voor gekozen om eerst twee seconden een foto te tonen en daarna vier seconden een tekst over de proefduik, inclusief URL. Voordat mensen kunnen registreren wat de foto weergeeft zijn ze al voorbij. De volgende keer zou ik er dus voor kiezen om de zes seconden volledig te benutten voor een korte, aansprekende, volledig tekstuele boodschap.”

Welkom gevoel

Overigens hebben in totaal veertien geïnteresseerden zich voor de open avond gemeld. “Persoonlijke benadering vind ik tijdens zo’n avond belangrijk”, geeft Suzanne aan. “Weet wie je voor je hebt en ken zijn of haar naam. Dit toont betrokkenheid!” Niet alleen het bestuur is hierin belangrijk, maar ook de instructeurs en materiaalcommissie. “Voorafgaand aan zo’n open avond vragen wij al naar de maten van schoenen en kleding zodat de spullen tijdens het introverhaal klaargelegd worden door de materiaalcommissie. In het zwembad worden de deelnemers door ons voorgesteld aan hun instructeur voor die avond. Geef mensen in ieder geval een welkom gevoel en laat ook de overige zwembadbezoekers, je leden dus, weten dat er een open avond is. Zorg ervoor dat iedereen z’n beste en meest gastvrije beentje voor zet!”

Voor meer informatie: communicatie@tovgagnan.nl