Juryleden ONK 2023 stellen zich voor

De juryleden voor het ONK 2023 zijn bekend! Wie zijn deze leden en wat doen ze?

Juryvoorzitter Gertjan Eg ziet toe op een eerlijk verloop van de wedstrijd. Hij vertelt: ‘De onderwaterfotogemeenschap is klein en “iedereen” kent elkaar. Totdat er een definitieve uitslag is, maken we daarom de namen van de juryleden niet bekend. Dat voorkomt bewuste of onbewuste beïnvloeding van de juryleden. Tegelijkertijd worden alle achterliggende data van het bestand verwijderd, zodat de juryleden niet kunnen zien wie de foto heeft gemaakt. Ook andere details, zoals gegevens van de apparatuur, worden uit het bestand verwijderd. Zo proberen we een zo eerlijk mogelijke wedstrijd te houden.’ Voor de filmwedstrijd geldt dat de juryleden wél zien wie de makers van de films zijn.

De jurybijeenkomst is het laatste onderdeel. Deze bijeenkomst is altijd een leuke, lange en vermoeiende dag. Doel is daarbij alle foto’s van de verschillende categorieën in “de juiste volgorde” te zetten. Wat deze volgorde is wordt vaak na een stevige argumentenwisseling door de jury bepaald. De uitkomsten van de ranking, bepaalt uiteindelijk wie winnaar wordt van de wedstrijd.

De jury bestaat uit de volgende personen:

Juryvoorzitter

Gertjan Eg is al zeven ONK-edities voorzitter van de jury. De juryvoorzitter zorgt voor een transparant en eerlijk verloop van het juryproces en neemt geen deel aan de beoordeling.

Gertjan fotografeert zelf ook, was in 2015 vrijwilliger bij het WK-Onderwaterfotografie in Nederland en duikt al vanaf 1991, voornamelijk in de Oosterschelde.

Jury voor Foto Starters, Foto Masters en de Teamwedstrijd

Fleur van Muiswinkel heeft een goede kijk op kunst en fotografie. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, een fotografieopleiding gevolgd en is directeur van Museum Hilversum, hét fotografiemuseum van Midden-Nederland. Veel met duiken en onderwaterfotografie had ze nog niet, tot de expositie ‘Happy Holidays’ in het museum van start ging. Een grote duiktank voor de deur van het museum gaf bezoekers een eerste indruk van de onderwatersport. Fleur dook zelf ook even de tank in.

www.museumhilversum.nl

Marion Haarsma is de onbetwiste koningin van de onderwaterfotografie. Met haar scherpe en positief kritische blik weet ze de mooiste onderwaterbeelden vast te leggen en van feedback te voorzien. Ooit begonnen met het filmen met een super-8 camera, maar later overgestapt op de analoge en digitale fotografie. Ze publiceert regelmatig haar verhalen en beelden in Onderwatersport Magazine.

https://onderwaterfilm.nl/marion

Rob Aarsen is geen onbekende in de onderwaterfotografie. Vorig jaar zat hij ook al in de jury en Rob was jarenlang hoofdredacteur van Onderwatersport Magazine. Begonnen in 1982 met de duiksport en sinds 1991 legt hij het onderwaterleven vast met een lichte voorkeur voor landschappen en groothoek met model. En vooral in die laatste richting maakt Rob tegenwoordig heel bijzondere foto’s van kleurrijke zeemeerminnen, ook wel ‘merfolk’ genoemd. Dit jaar ging hij zelfs met 11 zeemeerminnen en -mannen op pad met een mermaid safari in de Rode Zee.

Instagram: @robaarsen

Jury voor de Zoetwaterwedstrijd en No Limits competition

Stella Huiskamp is beroepsfotograaf en fotografeert al 25 jaar boven en onder water. Ze studeerde cum laude af als vakfotograaf met specialisatie natuur- en modelfotografie onder water. In 2013 ging ze als assistent en model van Henny Blokvoort mee naar het WK Onderwaterfotografie op Cuba. In 2015 was ze één van de vrijwilligers bij het WK in Nederland. Stella zit intussen al een aantal jaren in de jury van de zoetwater- en No Limits wedstrijd.

Instagram: @stella_huiskamp

Margit Sablowski is een Duitse onderwaterfotograaf en heeft een ruime ervaring in deelname aan internationale fotografiewedstrijden. Sinds 2004 doet ze mee aan nationale en internationale wedstrijden en brengt ze regelmatig prijzen mee naar huis. Zo werd ze in 2013 met haar groothoekfoto 1e bij het Concours International in Monaco en won ze tijdens het WK in Nederland de gouden medaille voor de categorie groothoek met model. Tijdens datzelfde WK kwam ze overall op een 3e plaats terecht.

www.facebook.com/manta.airline/

Peter Boots duikt al sinds 1978 en ziet in een onderwaterfoto graag originaliteit, bravoure, contrast, compositie en een sterk oogcontact. Zijn absolute voorkeur zijn groothoekfoto’s. In 2017 won Peter met een mooie snoekfoto de zoetwaterwedstrijd en in 2020 was Peter teamcaptain van Team Bootsy’s Six pack. Wat ook meteen de alias is van Peter zijn columns in het magazine Duiken, waarin hij schrijft over zijn onderwaterfotografie avonturen. Zelf zegt Peter dat hij zichzelf voortdurend blijft uitdagen en inspireren en dat hij zijn allermooiste foto nog moet maken.

https://bootsy.org

Jury voor ONK Film & ONK Reels

Klaudie Bartelink is professioneel onderwaterfilmer en net zoals Edward en Marck geen onbekende in de jurering van de films die aan het ONK meedoen. Ze filmt tijdens expedities van stichting Duik de Noordzee Schoon en werkt momenteel aan een nieuwe Nederlandse film over de Noordzee.
https://www.duikdenoordzeeschoon.nl/dvteam/klaudie-bartelink/

Marck Feller is televisie en online video producent en regisseur. Marck heeft vele RTL4 live shows en documentaires geregisseerd. Hij is jaren jurylid en voorzitter geweest van de belangrijkste Nederlandse tv-vakprijs ‘het Gouden Beeld’. Marck produceerde met eigen beelden een documentaire over de ondergang van de Elbe en een NCRV-serie ‘Schatten van de Noordzee.
https://www.linkedin.com/in/marckfeller/

Cineast Edward Snijders maakt zelf regelmatig prachtige films over de onderwaternatuur. Ook zijn bovenwater producties mogen er wezen. Een paar jaar geleden maakte hij een ode aan de twee laatste ambachtelijke weervissers van de Oosterschelde.
https://www.youtube.com/@EdwardSnijders_underwaterfilm

Tickets Prijsuitreiking ONK

Heb jij jouw kaartje voor de prijsuitreiking op zaterdagavond 25 november a.s. in Theater Vianen al gereserveerd? Toegang is gratis, maar je moet wel een plek reserveren. Dit kan hier. Tot ziens op 25 november in Vianen!

  • Gertjan Eg
  • Fleur van Muiswinkel
  • Marion Haarsma
  • Rob Aarsen
  • Stella Huiskamp
  • Margit Sablowski
  • Peter Boots
  • Klaudi Bartelink
  • Marck Feller
  • Edward Snijders