Joost Rothweiler maakt debuut op WK Freediving in Servië

De 30-jarige Joost Rothweiler reist vandaag naar Servië voor zijn eerste deelname aan de Wereld Kampioenschappen Freediving Indoor 2024.

Van 6 t/m 9 juli a.s. worden in het zwembad van het Servische Belgrado de wedstrijden in verschillende WK-onderdelen gezwommen. Rothweiler, woonachtig in Amersfoort, is ingeschreven voor de onderdelen ‘Dynamic Apnea Without Fins’ en ‘Dynamic Apnea with Bi-fins’ en ‘Static  Apnea’.

“Mooi resultaat neerzetten”

Wat zijn de verwachtingen van Joost? “Het zijn mijn eerste Wereld Kampioenschappen en ik ben erg benieuwd naar de sfeer tijdens zo’n groot evenement. Ik kijk er naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten en een mooi resultaat neer te zetten. De afgelopen maanden heb ik veel getraind en dit WK voelt als de ‘kers op de taart’ waarmee ik dit seizoen afrond”, aldus Rothweiler.

Combinatie van kalmte en spanning

Hij vertelt uitgebreid over zijn sport freediven. “Het begon tijdens een vakantie in Griekenland. Op het eiland waar we zaten waren geen duikscholen, maar werden wel snorkelexpedities aangeboden. Ik vond naast deze snorkel-instructie ook een les freediving en besloot om dat een paar dagen te proberen. Toen ik eenmaal naar 10 meter diepte kon komen, was ik direct verkocht aan de rust die het geeft om op eigen lucht onder water te zijn. Vrij snel daarna ben ik een week naar Tenerife gegaan om daar mijn freediving-certificaat te halen. Vervolgens ben ik in Nederland in het zwembad gaan trainen om uiteindelijk dieper te duiken, maar ik kwam erachter hoeveel plezier ik ook in het zwembad beleef. Ik heb me laten overtuigen om een keer mee te doen aan een wedstrijd en vond dat zo leuk dat ik het als sport ben gaan beschouwen waarvoor ik graag wil trainen. Het is een interessante combinatie van kalmte en inspanning, waarbij te veel focus op het resultaat vaak maakt dat de duik minder goed gaat. Je wilt een prestatie neerzetten, maar je moet ook weten wanneer je moet stoppen. Deze elementen maken het een hele leerzame sport”.

Fascinatie voor de sport en prestaties

Heeft Joost ambities binnen zijn sport? “Ja, mijn ambitie is om zo veel mogelijk te leren over de sport en te begrijpen hoe mensen op topniveau resultaten behalen. Ik ben gefascineerd door trainingstechnieken en hoe verschillende aspecten zoals fitness, voeding en innerlijke rust uiteindelijk leiden tot een plezierige lange duik. Mijn doel is zo ver mogelijk te komen in mijn eigen prestaties in wedstrijden en ik vind het leuk om in de toekomst anderen met freediving te helpen”.

Live op CMAS TV

De Wereld Kampioenschappen Freediving in Servië zijn live te volgen via CMAS TV.
Dag 1 – 6 juli 2024 – CMAS TV
Dag 2 – 7 juli 2024 – CMAS TV
Dag 3 – 8 juli 2024 CMAS TV
Dag 4 – 9 juli 2024 – CMAS TV

 

Foto’s: Bjarne Vijfvinkel