Janny Bosman wint ‘Oosterschelde Ondersteboven’ met foto van hangcultuur

De Oosterschelde is een uniek natuurgebied met bijzonder onderwaterleven. Hoewel sportduikers uit binnen- en buitenland daar alles vanaf weten, is de Oosterschelde bij veel niet-duikers helaas nog onbekend. Maar daar willen de Nederlandse Onderwatersport Bond en het Nationaal Park Oosterschelde graag iets aan veranderen!

Met subsidie van de Provincie Zeeland is daarom voor de tweede keer een onderwaterfotografiekampioenschap georganiseerd: Oosterschelde Ondersteboven. In twee maanden tijd zijn maar liefst 180 foto’s ontvangen. “Er zitten prachtige foto’s bij, die erg geschikt zijn om de rest van Nederland te laten zien hoe mooi het onderwaterleven van de Oosterschelde is”, vertelt organisator Desmond van Santen enthousiast. “Er kan echter maar één foto winnen!”

Blauwe tonnen

En daar weet de jury – bestaande uit gedeputeerde Sjoerd Heijning, NPO-voorzitter Siebe Kramer, NOB-voorzitter John Geurts, onderwaterfotograaf Rob Aarsen en onderwaterbioloog Anne Lamers – alles van. Zij hebben zich over de inzendingen gebogen en de foto van Janny Bosman uit Den Hoorn als winnaar aangewezen. “De foto van Janny maakt prachtig zichtbaar wat onder de blauwe tonnen hangt, die op meerdere plekken in de Oosterschelde drijven”, licht juryvoorzitter Heijning toe. Het gaat hier om lange kousvormige netten, waarin mosselzaad wordt gevangen. De mosselen groeien vervolgens op de buitenkant van de netten, waar ze bij het oogsten vanaf worden gehaald. Van Santen: “Naast mosselen groeien er nog veel meer planten op de netten, zoals op Janny’s foto mooi te zien is. Dat is typerend voor de Oosterschelde: er zit veel leven in dit water, en objecten begroeien onder water heel snel. Voor duikers is dat natuurlijk geweldig om te bekijken!”

Broedkamer

Vandaag is Janny Bosman samen met alle andere prijswinnaars in Colijnsplaat in het zonnetje gezet. “Janny heeft een weekendverblijf bij Hofstede de Stelhoeve gewonnen”, vertelt Van Santen verder. Op de tweede plaats is Ivo Madder uit Deurne (België) geëindigd, de derde prijs is gewonnen door zijn landgenoot Filip Staes uit Mechelen. “Op de foto van Ivo is te zien hoe een sepia haar eitjes afzet, een bekend en bijzonder tafereel in de Oosterschelde. Filip heeft een zeedonderpadmannetje gefotografeerd die prachtig gekleurde eitjes bewaakt. Deze foto’s laten dus beiden de broedkamerfunctie van de Oosterschelde zien!” Naast de jury heeft ook de rest van Nederland de inzendingen mogen beoordelen: via de website duikeninbeeld.tv heeft iedereen gedurende de maand oktober op alle foto’s kunnen stemmen. Kees Slot heeft met zijn foto van een krab uiteindelijk de publieksprijs binnengesleept.

Reizende expositie

De komende tijd worden de winnende foto’s gebruikt ter promotie van de Oosterschelde, onder andere via een reizende expositie. “Twee jaar geleden heeft een soortgelijke expositie bij twintig Zeeuwse musea, gemeentehuizen, bibliotheken en buurtcentra gestaan”, aldus Van Santen tot besluit. “Dit keer zal de expositie langs minder plaatsen reizen, maar daarentegen wel langer op iedere locatie blijven staan. Hopelijk wordt deze expositie net zo’n succes als die van de eerste editie van Oosterschelde Ondersteboven!”

Foto: Janny Bosman