Internationale waardering voor onderwaterfotograaf Marco Heesbeen

Marco Heesbeen was begin oktober een van de deelnemers aan het WK onderwaterfotografie op Madeira, Portugal, mét succes! Ondanks dat het voor Heesbeen zijn vijfde deelname was aan een wereldkampioenschap was het voor hem geen appeltje eitje. Als deelnemer ga je behalve met je camera ook met strenge eisen het water in. “Echt tijd om te genieten heb je niet, je focust je volledig op de foto”.

Avontuur en risico

Het was echt een avontuur, er stond een sterke stroming en Heesbeen heeft ook een risico genomen. Volgens de regels mag je niet te ver van de boot zwemmen, anders word je gediskwalificeerd, daarnaast moet je – als je weer boven bent – 20 bar in je zuurstoffles overhouden én je mag niet dieper gaan dan dertig meter. ,,Wij zaten inmiddels op 29,9 meter.”

Ik aarzelde geen moment toen ik dit plaatje kon schieten. Die foto heb ik ingezonden

Op de wedstrijddag kreeg Heesbeen uit onverwachte hoek een cadeau aangereikt: ,,Uit een gat in een scheepswrak kwam ineens een grote school vissen gezwommen, achterna gezeten door baarzen. Dat was zó’n mooi beeld, dat ik geen moment aarzelde. Die foto heb ik ingezonden.”

Verrassing

Dat risico werd beloond. Niet in het klassement van de categorieën van de originele wedstrijd, daarin eindigde hij tiende in de categorie groothoek, negende in macro en veertiende in creatief. De verrassing kwam daarna, tijdens het afsluitende gala waar de foto werd bekroond met ‘Best Photo overall Media Price’. ,,Het is geen traditionele foto, hij valt echt op”, vindt Heesbeen.

Marco Heesbeen