In memoriam: Henk van Vlimmeren en Jelle Ferwerda

De afgelopen periode namen we kennis van het overlijden van twee (ere)leden van de NOB. Henk van Vlimmeren en Jelle Ferwerda hebben beiden op hun eigen manier veel voor de onderwatersport betekend. Wij wensen alle nabestaanden veel sterkte toe met dit grote gemis.

In 1961 verschijnt de eerste Sportduiker met 1000 abonnees. Een jaar later is de NOB opgericht en publiceert de NOB al haar nieuws, vergaderingsnotulen en CMAS-berichten in het blad. Ieder NOB-lid krijgt daarna een abonnement op het blad. Jelle Ferwerda was vanaf het allereerste begin hoofdredacteur van De Sportduiker. In de jaren ‘70 gaat De Sportduiker over in Duiksport en uiteindelijk Onderwaterwereld. In 1970 verschijnt het eerste exemplaar van Onderwatersport Magazine. Henk van Vlimmeren is dan hoofdredacteur.

Beide heren hebben in de eerste jaren van de NOB een belangrijke rol gespeeld bij het professioneel verspreiden van nieuws over de onderwatersport, onderwaternatuur, CMAS en andere onderwerpen die toen bij de NOB en de onderwatersport speelden. Jelle en Henk hebben daarmee toen een stevige basis gelegd voor het huidige Onderwatersport Magazine.

In memoriam Henk van Vlimmeren

Anna en Henk van Vlimmeren

Logboeknummer 2. Eén van de allereerste leden van de NOB in 1962. Henk, erelid van de NOB, dook echter al veel langer. Al in 1942 deed hij zijn eerste duikervaringen op. Opleidingen waren er toen nog niet. “Er waren geen instructeurs, we moesten het ons zelf allemaal aanleren”, zegt Henk in het interview dat met hem en zijn vrouw Anna werd gehouden voor het 50-jarig jubileumboek van de NOB (2012). In zijn afscheid schrijft Henk: “Ik heb veel meegemaakt; mijn leven was een aaneenschakeling van prettige en spannende gebeurtenissen. Mijn leven was een groots avontuur.” Henk was van 1968 tot 1970 én van 1983 tot 1989 hoofdredacteur.

In memoriam Jelle Ferwerda

Jelle Ferwerda

In 1961 verschijnt de Sportduiker. In het eerste redactionele artikel schrijft hoofdredacteur Jelle over het dilemma wat voor naam te kiezen: ‘de Kikvors’ of…iets anders. Jelle zei daar toen over: “De naam Sportduiker werd gekozen opdat het blad meteen de aandacht zal hebben van hen die belangstelling hebben voor deze sport. Vooral omdat de redactie zich voorstelt het blad te brengen op een niveau van een ‘vaktijdschrift’ is het belangrijk dat ook velen die deze sport ongeorganiseerd beoefenen dit blad onder ogen krijgen”. Deze ambitieuze woorden gelden in de huidige tijd nog steeds. Jelle Ferwerda is ook belangrijk geweest voor de onderwaterfotografie en -film. Hij startte de Dutch Belgian Underwater Photography Society met o.a. Willem Kolvoort, Ruud Roozendaal, John Neuschwander en Marion Haarsma. Daarnaast organiseerde Jelle het eerste onderwaterfotografiekampioenschap en begin jaren ‘80 de allereerste duikbeurs.