In Memoriam: Felice Stalenburg

Ons bereikte het verdrietige bericht dat op 8 mei jl. Felice Stalenburg is overleden.
In mei 2022 ontving Felice, samen met haar partner Joop Stalenburg, de NOB-erepenning uit handen van de toenmalige voorzitter Hennie Elshof. Deze erepenning is een onderscheiding voor duikers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de onderwatersport of onderwaternatuur.

In 1996 werden door Felice en Joop de eerste stokken bij duikplek de Zeelandbrug geplaatst. Geïnspireerd door de afgezette sepia-eieren op kreeftenfuiken, zagen Felice en Joop dat de sepia’s wel wat hulp konden gebruiken.

Om de kreeften uit de fuiken te halen, worden deze door de visser boven water gehaald, waardoor de eieren van de sepia verloren gaan. Om de eieren beter te beschermen, bedachten Felice en Joop de sepiatentjes, een soort wigwam van wilgentakken die in de bodem van de Oosterschelde worden gestoken. Door de fuiken na te bootsen en de takken in de buurt van de fuiken te plaatsen, worden de eieren ook op de intussen bij veel duikers bekende sepiatentjes afgezet. In de eerste jaren zagen Felice en Joop meteen al honderden eitjes op de losse takken. Nadat de tentjes hun werk hebben gedaan, lossen de takken op een natuurlijke manier op. In 2007 wonnen Felice en Joop de Paul Fentener Van Vlissingen Natuurprijs.

Felice Stalenburg is overleden aan de gevolgen van een slopende ziekte. Wij danken haar voor haar grote inzet voor de Nederlandse onderwaternatuur. Wij wensen alle nabestaanden heel veel sterkte toe met dit grote gemis.

Felice en Joop Stalenburg ontvangen de NOB-erepenning van Hennie Elshof