“Ik wil ook zo’n broek met van die zakken aan de zijkant”

Een droogpak is ideaal voor het duiken in koud water. Een droogpak is namelijk volledig waterdicht en zorgt voor isolatie via luchtruimte in het droogpak. Zowel in als buiten het water blijf je dus lekker warm. Maar hoe vind je het perfecte droogpak? Zeker voor vrouwen is dat niet altijd even makkelijk. NOB-ambassadeur Béate Hebly neemt je mee tijdens haar zoektocht naar het perfecte droogpak.

“Als ik droogpakduikers uit het water zie komen, denk ik vaak: ‘ik wil ook zo’n broek met van die zakken aan de zijkant’, een droogpak dus. Twee weken geleden besloot ik, ik ga er gewoon voor! Ik ga leren duiken in een droogpak, want dan kan ik langer door duiken in Nederland zonder als een ijspegel aan de kant te staan na een duik. Maar waar begin je?

Droogpak zoeken

Ik heb nog nooit een droogpak aan gehad, laat staan erin gedoken. Droogpakken zijn verre van gratis, dus een weloverwogen keuze lijkt me verstandig. Ik begon met een gesprek met een van onze instructeurs, las het boek van de NOB-specialty ‘Droogpakduiken’ en struinde wat af op internet.

Daarna begon ik met passen bij verschillende winkels en verschillende merken. Al snel merk ik dat de maattabellen slechts een indicatie zijn, want ondanks dat mijn maten exact binnen de confectiematen vallen bij verschillende merken, blijken pakken toch te groot of te klein.

Droogpak voorkeur

Veel zaken bij een droogpak, zoals materiaal, type seals, type schoenen, zijn een kwestie van voorkeur. Maar een droogpak moet wel strak genoeg zijn en tegelijkertijd niet te groot om de kans op squeeze te voorkomen. Een droogpak waar ik letterlijk in zwem, zat volgens een verkoper best wel ok.

Ik besluit om contact op te nemen met een duikwinkel in het midden van Nederland, die wel vaker dames aan een droogpak helpen. Ik vind het belangrijk dat niet alleen het pak goed is, maar het hele plaatje inclusief goed advies en service moet kloppen.

Droogpak uitproberen

Er blijkt een pak in confectiemaat (speciaal voor dames) te zijn dat redelijk goed past. Ik ga dit pak uitproberen voor de droogpak specialty en als dat bevalt, dan ga ik ook daadwerkelijk een droogpak aanschaffen. Want of een droogpak gaat bevallen, weet ik nog niet.

Maar goed, de eerste stap is genomen! Ik heb een droogpak, waarmee ik kan uitproberen of duiken hiermee iets voor mij is. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. De eerstvolgende zwembadtraining van onze vereniging ga ik met het droogpak aan de slag.”