Grootschalige reddingssimulatie bij duikvereniging Sub Marine Stars

Veiligheid staat bij Sub Marine Stars hoog in het vaandel! ‘Oefenen, oefenen, oefenen’ is het motto en dat was zondag 22 augustus zéker het geval. In samenwerking met Reddingsbrigade Leidschendam, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn werd de Simulatie Redden gehouden op recreatiegebied Vlietland. Het doel van deze gezamenlijke dag is om niet alleen de eigen vaardigheden te verbeteren, maar ook van elkaar te leren: Wat zijn aandachtspunten bij het redden van duikers en wat kun je als duiker verwachten over het verloop van een redding?

De regenachtige eerste helft van de dag werd benut voor theoretische sessies. Na een smakelijke lunch doken tijdens een laatste hevige regenbui de slachtoffer-buddyparen onder. Door middel van zoekpatronen vonden de ‘reddingsduikers’ de slachtoffers en brachten hen met een reddingsopstijging naar de oppervlakte. Daar werd een noodsignaal gegeven waarop de Reddingsbrigade in actie kwam.
Zodra de commandopost de noodoproep ontving, coördineerde de bevelvoerder de actie. De bemanning snelde in de gereedstaande boten naar het ‘incident’. Na inschatting van de situatie werden als dat nodig was de slachtoffers aan boord gehaald en zo snel mogelijk aan wal gebracht voor verdere hulpverlening.
Na een aantal oefenscenario’s eindigde de dag met het grootschalige scenario van een gezonken boot vol duikers. De opvarenden dobberden aan het oppervlak, al dan niet met letsel, en twee personen werden vermist. De voltallige vloot van de Reddingsbrigade werd bij de redding van de zeventien duikers ingezet. Allen kwamen veilig uit het water en werden na triage heengezonden. Een mooie afsluiting van een leerzame dag. Onder een stralend zonnetje volgde een nabeschouwing en alle deelnemers zeiden volmondig: tot volgend jaar!