Afgelopen zaterdag was het tijd voor de jaarlijkse Haringvlietduikdag waarbij dit jaar 35 duikers in het Haringvliet hebben gedoken. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke lunch bij de scouting in Stellendam. Daar was het ook tijd om de waarnemingen door te geven.
De duikers waren op zoek naar zout- en zoetwatersoorten en hebben waarnemingen gedaan in het kader van het Project Haringvliet onderwater en het project Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). In totaal zijn er ruim 20 soorten aangetroffen. In het zoete oostelijke deel van het Haringvliet zijn onder meer Aal, Pos, (Snoek)baars, Zwartbekgrondel, Kesslergrondel, Pontische stroomgrondel, Tiendoornige stekelbaars, Pontokaspische slijkgarnaal, Quagga mossel en Zoetwaterspons gezien.
Ook zijn er diverse soorten waterplanten aangetroffen zoals Hoornblad en Vederkruid. In het westelijke deel zijn ook deze keer geen zoutwatersoorten gezien, maar wel een aantal soorten die typisch zijn voor brakwater zoals Chinese wolhandkrab, Langneusteurgarnaal en Brakwaterpoliep. Voor wie goed zocht onder richeltjes, was de massaliteit van deze laatste soort het meest bijzonder.
Onderzoek
Sinds 2015 organiseren de NOB en Stichting ANEMOON regelmatig MOO-duiken in het Haringvliet om de invloed van het zogenaamde kierbesluit op het Haringvliet te onderzoeken. Vanaf 2018 worden de Haringvlietsluizen regelmatig tijdens vloed op een kier gezet, zodat trekvissen vanuit de Noordzee het Haringvliet op kunnen zwemmen om verder landinwaarts te kunnen paaien.
In het westelijke deel van het Haringvliet wordt het water brakker. We zien daar het aantal zoetwatersoorten afnemen. Dat is geen zorgelijke ontwikkeling, omdat brakke wateren van nature armer soorten zijn. Voor duikers is dit misschien jammer, maar wel boeiend om de ontwikkelingen in het Haringvliet te blijven volgen.
Haringvliet Onderwater is een project van Stichting ANEMOON, RAVON en NOB.