Voor- én nazorg van introduikers

Veel duikverenigingen en duikscholen bieden introductieduiken aan om potentiële duikers te laten kennismaken met de sport. Hoewel mensen hier vaak enthousiast op reageren, leidt ‘t helaas lang niet altijd tot nieuwe leden. 

“Ook wij hebben lang problemen gehad met het werven van leden”, vertelt Jack Lahaut van duikvereniging ’t Piepke. “Een advertentie in de krant kostte €350,- en dat leverde hooguit twee leden op. Ook als er een proefduik gemaakt werd was het aantal blijvers maar klein.”

Verbeteringen website

Daarom heeft de club vijf jaar geleden nagedacht over manieren waarop ze de introductieduiken aantrekkelijker én effectiever konden maken. “Allereerst hebben we besloten om onze verenigingswebsite te gaan verbeteren”, vertelt Lahaut. “De site is nu leuker, actueler en wordt vaak aangepast. Daarnaast is er een duidelijke pagina aangemaakt waarop mensen zich kunnen aanmelden voor een proefduik.”

Nieuwe duikuitrusting

Na de website onder handen te hebben genomen, hebben de bestuursleden van ’t Piepke de procedure rond de introduiken aangepast. “Deelnemers worden een half uur van te voren opgevangen en krijgen een leuk praatje en plaatje over duiken”, licht Jack Lahaut toe. “Daarnaast krijgen ze een nieuwe duikuitrusting aangeboden voor hun proefduik. De vrouwelijke deelnemers krijgen bovendien een vrouwelijke instructeur toegewezen, iets dat de situatie voor hen wellicht wat prettiger maakt.”

Foto’s en filmpjes

Onder water gaat altijd een fotograaf mee, die leuke filmpjes en foto’s van de introduikers maakt. Na de duik krijgen de deelnemers een drankje aangeboden en worden de foto en filmpjes bekeken. Ook krijgen ze een exemplaar van het Onderwatersport magazine cadeau, en soms nog wat andere informatieboekjes.

70% wordt lid

De foto’s en filmpjes kunnen een week later op CD bij de vereniging worden afgehaald. Lahaut: “Dan zien we de deelnemers dus opnieuw, en kunnen we nog eens napraten. Vaak worden ze dan over de streep getrokken om lid te worden! Het aantal introductieduiken is  de afgelopen jaren in ieder geval flink gestegen en maar liefst 70% wordt lid van de vereniging. Met dat percentage zijn we ontzettend tevreden!”

Voor meer informatie over OWSC ’t Piekpe: www.piepke.nl