Eindelijk weer een vinzwemwedstrijd!

Op zondag 10 oktober 2021 vond er weer een vinzwemwedstrijd plaats. De locatie was het vertrouwde thuisbad van Vinzwemmen Utrecht, De Kromme Rijn. Net als een jaar (!) geleden koos de commissie vinzwemmen voor dit bad vanwege de centrale ligging en de bekendheid met de Electronische Tijd Waarneming. Maar wat een verschil met 2020!

Lees verder onder de foto

Zaten we toen nog stil op onze stoelen op 1,5 meter en hadden we vooraf zelfs een instructiefilm gemaakt over de Coronamaatregelen. Hoe anders was dat nu. Vreemd maar ook fijn vertrouwd, alleen bij het jury overleg werd de coronacheck gedaan.

Om weer langzaam te wennen hadden we vooral korte afstanden op het programma staan. Bij het vinzwemmen zijn er drie disciplines. BiFins noemen we het zo snel mogelijk snorkelen met zwemvinnen aan. Monovins heet het als je je voortbeweegt met een grote vin, denk zeemeermin of Man van Atlantis! En ten slotte kun je onder water zwemmen. Op de korte afstanden hou je je adem in (afstand duiken) en vanaf 100 meter gebruik je een persluchtflesje (met perslucht).

Het bad in Utrecht is een 50 meter bad en op zondag 10 oktober stonden 36 zwemmers te popelen om weer in actie te komen. Met behulp van een kleine 20 juryleden, kwamen de zwemmers van OWT Pontos, MonoVinzz, Reddingsbrigade Tilburg, Oceanus, Orka ‘97, vinzwemmen Utrecht en onze Belgische vrienden van Nautilus naar de voorstart.

De routine bleek al snel weer terug en menig persoonlijk record werd toch verbeterd. Op de 400 meter BiFins werd zelfs een nieuw Nationaal Record geklokt!

En zo werd het al snel tijd voor het afsluitende nummer: een mega estafette. We hadden bedacht dat iedereen die wilde zich kon melden. Er werden drie teams geformeerd en iedereen zwom 1 baan (50 meter) in een slag naar keuze.

Op 21 november doen we dit nog een keer. En in 2022 willen we dan terug naar de normale competitie en het Open NK in Eindhoven. Meer weten over vinzwemmen? Of wil je helpen als jurylid? Kijk op www.vinzwemmen.nl of mail naar vinzwemmen@onderwatersport.org