Eerste praktijkbegeleiders in opleiding van start!

Op 27 februari zijn we gestart met een pilot voor de opleiding tot praktijkbegeleider. Met elf 2*-instructeurs zijn we deze pilot gestart en hebben zij ondertussen de centrale dagdelen bij de docenten gevolgd. We vertellen je graag meer over de opleiding tot praktijkbegeleider en hoe jij deze kunt volgen.

De opleiding

De opleiding tot praktijkbegeleider bestaat uit twee digitale dagdelen van twee uur bij een docent. Daarna ga je met jouw leercoach aan de slag met het begeleiden van een duikbegeleider in opleiding. Zodra je jezelf via de website van de NOB hebt ingeschreven voor de opleiding, vragen we je om een intakeformulier in te vullen (volledig ingevuld is deze ongeveer 3 á 4 pagina’s). Met het intakeformulier toon je als cursist aan over de gevraagde ervaring te beschikken. Ook wordt je als cursist gevraagd om te beschrijven waarom je praktijkbegeleider wilt worden en welke vaardigheden je tijdens de praktijkbegeleideropleiding wilt verbeteren. De docenten beoordelen vervolgens het intakeformulier. Bij een goede beoordeling wordt je definitief toegelaten tot de opleiding tot praktijkbegeleider.

De volgende stap is het volgen van de centrale dagdelen bij een docent. De data voor de dagdelen worden vooraf gecommuniceerd zodat je precies weet wanneer deze zijn. We verwachten namelijk dat je bij beide dagdelen 100% aanwezig bent. De twee dagdelen van twee uur organiseren we digitaal en bestaan uit de volgende onderdelen:

Dagdeel 1

  • De NOB-kaderopleidingen
  • Terminologie
  • Doornemen van Proeve van Bekwaamheid (PvB) 4.4 (praktijkbegeleider)
  • Feedback geven

Dagdeel 2

  • De opdrachten die horen bij PvB 2.1 (duikbegeleider)
  • Het opstellen van een leerwerkplan

Na de twee centrale dagdelen ga je met jouw leercoach aan de slag en maak je met hem/haar afspraken over het vervolg van je opleiding. De leercoach gaat jou begeleiden tijdens het praktijkleertraject waarin je en duikbegeleider in opleiding gaat begeleiden. Wie jouw leercoach wordt kun je zelf kiezen. Ken je geen leercoach? Dan wordt deze aan je toegewezen.

Portfolio

Als praktijkbegeleider in opleiding maak je een portfolio. Het portfolio bestaat uit drie onderdelen: intakeformulier, leerpuntenverslag begeleiding duikbegeleider en eindconclusie. Alle drie de onderdelen moet je met een voldoende afronden. Als je bent toegelaten tot de opleiding, kun je het intakeformulier al meteen afvinken van je to-do list. Deze is namelijk al goedgekeurd. De eindbeoordeling wordt gedaan door een PvB-Beoordelaar. De PvB-Beoordelaar wordt toegewezen door de Toetsingscommissie van de NOB.

Zelf de opleiding volgen?

Wil je zelf graag de opleiding tot praktijkbegeleider volgen? Dan kun je je via de kalender op de website van de NOB aanmelden. Na je aanmelding via de website ontvang je van ons binnen enkele dagen het intakeformulier. We hebben per opleiding plek voor 16 cursisten. De onderstaande opleidingen staan momenteel online:

Opleiding 1

  • Zaterdag 27-03 van 10:00 tot 12:00 uur
  • Donderdag 01-04 van 19:00 tot 21:00 uur

Opleiding 2

  • Zondag 11-04 van 10:00 tot 12:00 uur
  • Donderdag 15-04 van 19:00 tot 21:00 uur.

De opleiding tot praktijkbegeleider kost €75,-. Dit bedrag brengen we pas in rekening nadat het intakeformulier is goedgekeurd.

Foto: Rob Aarsen