Eerste fase van de instructeursopleiding Freediving voltooid

Eind 2023 is een aantal cursisten gestart met het eerste deel van de opleiding tot CMAS 1* Freediving instructeur. In de duiktank in het Belgische Zwevegem werden de cursisten door instructeurs van de Nelos ondergedompeld in de beginselen van freedive. Eind januari 2024 werd het tweede cursusweekend georganiseerd en hebben zeven instructeurs hun 1* Freedive brevet afgerond. Een instructeur deed zijn cross-over naar nob-freedive instructeur.

Dit tweede weekend van de opleiding stond in het teken van oefeningen aanleren vanuit het oogpunt als instructeur: een oefening doen en er zelfreflectie op geven. Je buddy voorzien van feedback. Zo leerden de cursisten te kijken als een freedive-instructeur en goede tips te geven aan de mede-cursisten.

Freediving geeft ontspanning
Cursisten Rob Peters en Frank Brouwer vertellen enthousiast over het tweede cursusweekend: “We hebben allemaal een andere achtergrond, van ervaren freediver bij een andere organisatie tot enthousiaste, ervaren persluchtduikers die een totaal nieuwe ervaring meemaken. Juist die mix maakt het mooi om elkaar te helpen en samen verder te komen. Freediven is leuk, veilig en het daagt jezelf uit, maar geeft ook ontspanning”, aldus Rob Peters. Frank Brouwer vult aan: “Twee weekenden in de 15 meter diepe duiktank in Zwevegem onder begeleiding van ervaren instructeurs van Nelos hebben ons echt besmet. Beheersing, veiligheid en oprechte aandacht voor elkaar maakten het tot een prachtige start van dit traject.”

De NOB en Nelos willen verenigingen helpen met het opstarten van freediven. De opzet van deze opleiding is dan ook dat deze instructeurs zich verder bekwamen tot freedive-instructeur en ondertussen verenigingen ondersteunen met het freediven binnen de vereniging.