Duikwrak Le Serpent wordt veiliger

Staatsbosbeheer zal een aantal maatregelen nemen om het duiken op Le Serpent bij duikplek Scharendijke veiliger te maken. De voorste en achterste ruimen worden afgesloten en er komt een nieuw informatiebord. De twee grote ruimen in het midden van het schip blijven open en daar wordt ook een nieuwe gidslijn geplaatst. Hierdoor wordt het duiken op het wrak veiliger en blijft het wrak behouden voor de duiksport.

In juli 2018 is door Staatsbosbeheer een negatief duikadvies gegeven voor het duikwrak Le Serpent in de Grevelingen. Naar aanleiding van een duikincident eerder in het jaar is gekeken naar de veiligheid van het wrak. De ruimtes in het wrak kunnen onoverzichtelijk zijn en het zicht, mede door opdwarrelend sediment, in het achterste gedeelte van het wrak is beperkt. Staatsbosbeheer heeft, mede op basis van diverse gesprekken met externe partijen, waaronder de NOB, besloten om extra maatregelen te nemen, zodat het scheepswrak als duikobject kan worden behouden. Deze maatregelen zijn: het permanent afsluiten van het voor- en achterruim en het aanleggen van een extra duik- en begeleidingslijn door de twee grote ruimen van het wrak. Met deze extra maatregelen worden donkere ruimtes permanent afgesloten en kan de duiker beter geleid uit het wrak komen, bijvoorbeeld als de duiker ongepland in het wrak komt. Bij de duiksteiger wordt de informatievoorziening vervangen. Er komt een informatiebord met alleen de duikregels voor het wrak, alle overige informatie zal worden verwijderd zodat de duikregels voor het wrak meer opvallen.
“De NOB is positief over de maatregelen”. Je wilt voorkomen dat er opnieuw een ongeluk gebeurt en met deze maatregelen wordt die kans kleiner”, zegt NOB-bestuurder Bert Vos. “Wrakduiken op Le Serpent is veilig, maar wel met een goede voorbereiding, voldoende ervaring en het juiste materiaal”, vertelt Bert.

De NOB wordt betrokken bij de aanpassingen aan het wrak en het nieuwe informatiebord. Staatsbosbeheer verwacht de aanpassingen voor het nieuwe duikseizoen uitgevoerd te hebben. Tot die tijd geldt het negatieve duikadvies.

In de Grevelingen liggen nog twee andere duikwrakken, de Rat (op 12 meter diepte) en de Zeehond (op 10 meter diepte) en tal van andere mooie duiklocaties. Hiervoor geldt het negatieve duikadvies niet.