Duikteam Nemo stapt af van one-size-fits-all-lidmaatschap

Veel duikverenigingen hanteren één type lidmaatschap: daarmee kun je opleidingen volgen, aan zwembadtrainingen meedoen en aan (duik)activiteiten deelnemen. Soms wordt daar een apart lidmaatschap voor jeugdleden aan toegevoegd. Anno 2013 willen veel sporters (met name de nieuwe, jonge generatie!) echter kunnen kiezen welke ‘producten’ ze van een vereniging afnemen. Ze willen geen ‘one-size-fits-all-benadering’ meer, maar ontvangen liever een lidmaatschapspakketje op maat. Duikteam Nemo speelt daar mooi op in door diverse lidmaatschapsvormen aan te bieden. 

“Wij kennen verschillende type leden: volwaardige leden, zwembadleden, jeugdleden en NOB-leden”, vertelt René Goldschmeding, verantwoordelijk voor de communicatie en PR binnen Nemo. “Het NOB-lidmaatschap is met name bedoeld om leden die willen opzeggen tóch langer vast te houden: deze leden kunnen aan activiteiten blijven meedoen en mogen hun fles bij ons vullen. Ze krijgen echter geen korting meer op evenementen. Ook het zwembadrecht en het krijgen van training vervalt, simpelweg omdat deze groep leden daar geen behoefte meer aan heeft. Het zijn vaak tieners en ouderen die hun tijd over meerdere hobby’s moeten verdelen, maar af en toe nog wél graag een duik willen maken. Door hen een dergelijk lidmaatschap aan te bieden blijven ze toch lid en komen ze af en toe nog eens langs. Sommigen worden na verloop van tijd weer volwaardig lid, en dat is natuurlijk precies onze bedoeling!” Bij Nemo zijn alle type leden bij de NOB-aangesloten.

Vrijdagavond in clubhuis

Daarnaast kent Nemo een zwembadlidmaatschap. “Dit is bedoeld voor mensen die niet meer duiken, maar wel verbonden willen blijven aan de vereniging of nog willen blijven zwemmen”, vertelt Goldschmeding. “Ook met dit lidmaatschap weten we leden te behouden waarvan de behoeften om wat voor reden dan ook zijn veranderd.” De filosofie van Duikteam Nemo is dat je dus oprecht bekijkt op welke manier iemand op een bepaald moment van zijn of haar leven aan de vereniging verbonden wil zijn. “We doen niet mee met de haast-mentaliteit en nemen de rust om leden zich thuis te laten voelen. Daar hoort ook een lidmaastchap-op-maat bij!” Op de vraag of alle verschillende type leden zich wel Nemo-lid voelen, antwoordt Goldschmeding bevestigend. “Dat heeft ook te maken met de vrijdagavond in ons clubhuis, waar veel leden wekelijks samenkomen. Er gebeurt vanalles op vrijdag; van vergaderingen tot theorie inhalen, en van een praatje maken tot flessen vullen. Nieuwe leden komen er dus meteen achter dat binnen onze club voor ieder type duiker plek is. Bovendien communiceren we evenementen zo vroeg mogelijk, zodat iedereen ze in zijn of haar agenda kan zetten.”

Familiekorting

Wat jeugd betreft hanteert Duikteam Nemo de regel dat duikers onder de veertien jaar gratis kunnen meezwemmen. “De kinderen van onze leden komen daardoor sneller eens een kijkje nemen”, weet Goldschmeding. “Kinderen vanaf 9 á 10 keer mogen bovendien ook deelnemen aan de training. Hoewel veel kinderen na verloop van tijd weer afhaken, gaan de betalende ouders vaak door met zwemmen en duiken. Dat is natuurlijk erg mooi!” Om te stimuleren dat de kinderen tóch bij de vereniging betrokken blijven, heeft Nemo een familiekorting ingesteld. “Tweede en derde gezinsleden krijgen korting op het lidmaatschap. Dat werkt erg goed!”

Voor meer informatie: www.duikteamnemo.nl