Duikplaats TODI wordt overgenomen door sportgroep Sportoase

Beringen – Vijf jaar geleden opende TODI in Beringen, officieel de deuren. Vanaf 1 januari 2022 zal Sportoase TODI operationeel gaan leiden. Het jubileum valt samen met de 10.000ste proefduik.

Lees verder onder de foto

In 2016 was TODI het allereerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa met maar liefst 6.200.000 liter water en 2.200 tropische zoetwatervissen. TODI is daarmee een authentieke beleving die is ondergebracht in de voormalige zuiveringsbassins van de steenkoolmijn van Beringen. Ondertussen is het onderwaterbelevingscentrum klaar om de fakkel door te geven en zal Sportoase vanaf 1 januari 2022 de operationele uitbating overnemen. LRM blijft eigenaar van het gebouw én neemt alle aandelen van de oprichters over.

Versnelling hoger

“We zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk”, zeggen Wouter Schoovaerts en Dirk Heylen, oprichters en zaakvoerders van TODI. “We hebben er alle vertrouwen in dat Sportoase dit project met veel toewijding zal verderzetten en het verder zal ontwikkelen tot een magneet voor toeristen, duik- en snorkelliefhebbers, ook buiten onze landsgrenzen”, vullen Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts aan.

“We zijn heel trots dat we TODI als unieke onderwaterervaring binnenkort kunnen toevoegen aan ons aanbod”, zegt Michaël Schouwaerts, Algemeen Directeur bij Sportoase. “Sportoase was al een ongelofelijke bron van beleving, en met deze uitbreiding op de negentien sportieve centra die we vandaag in Vlaanderen al uitbaten, wordt dat belevingsaanbod nog maar eens versterkt. Met de operationele overname van TODI zetten we daarnaast ook een nieuwe stap om meer verwevenheid te creëren op deze uitgebreide en veelzijdige locatie.

5 jaar TODI

TODI werd officieel geopend op 28 oktober 2016. Een symbolische datum en een eerbetoon aan de geschiedenis van de regio en haar inwoners, want de mijn van Beringen ging exact 27 jaar daarvoor – op 28 oktober 1989 – dicht. Het indoor duik- en snorkelcentrum is gevestigd in de voormalige zuiveringsbassins en was de eerste in zijn soort in Europa. Er zit maar liefst 6.200.000 liter water in en op dit moment snorkel, zwem of duik je er tussen zo’n 6.000 zoetwatervissen. Het onderwaterbelevingscentrum kreeg het tijdens de corona-crisis zwaar te verduren en nam de voorbije maanden bovendien extra maatregelen opdat bezoekers er in alle veiligheid kunnen ontspannen. De totale investering bedroeg in 2016 negen miljoen euro. TODI is goed voor 30 banen.