Duikers bereiden zich voor op hun eerste deelname aan het WK in Cuba

Vanaf 8 oktober 2023 wordt in het Cubaanse Varadero het CMAS WK Onderwaterfoto en -film georganiseerd. Namens Nederland doen er twee fototeams en één videoteam aan dit kampioenschap mee. De NOB stelt in de weken voor het WK de deelnemers voor. Het tweede team bestaat uit onderwaterfotografen Brenda de Vries en Marloes van Bracht.

Brenda en Marloes, twee enthousiaste duikers, bereiden zich voor op hun allereerste deelname aan het WK Onderwaterfotografie. Brenda, al veel jaren actief als onderwaterfotograaf, heeft het voorrecht gekregen om Nederland te vertegenwoordigen na haar succesvolle prestatie afgelopen jaar bij het ONK. “Het is toch wel een eer dat je aan zoiets mee mag doen”, vertelt Brenda enthousiast. Ze heeft Marloes uitgenodigd om als buddy mee te gaan.

Brenda de Vries

Met vijf jaar ervaring in de onderwaterfotografie en deelname aan het ONK Starters heeft Marloes al veel geleerd. “Afgelopen jaar hebben we het team Kompasroos gevormd met Brenda als captain. Ik heb veel van haar opgestoken. Bijvoorbeeld hoe naar foto’s te kijken, hoe ik ze kan verbeteren en eventueel bewerken”, aldus Marloes. “De kans om met ervaren deelnemende fotografen samen te werken en Brenda te ondersteunen is voor mij een geweldige leerervaring”, vult ze aan.

Marloes van Bracht

Beide duikers hebben al ervaring opgedaan op duiklocaties zoals Aruba, Bonaire en Curaçao. Cuba biedt nu een nieuw avontuur om te verkennen. De verwachtingen van het WK zijn hooggespannen, maar ook lastig om te beschrijven voor Brenda en Marloes. De regels van de organisatie zijn streng, bijvoorbeeld kijkend naar de diepte, maximaal aantal foto’s per dag en maximale duiktijd. “Het is onze eerste WK-deelname, dus we weten niet wat we kunnen verwachten. Ik hoop dat alles lukt en dat er leuke foto’s gemaakt kunnen worden”, geeft Brenda aan. Beide dames willen niet alleen de ervaring van het concurreren met andere landen opdoen, maar ook juist genieten van de prachtige onderwaterwereld van Cuba. Ze zijn vastbesloten om het beste uit hun deelname te halen.

Hoewel het hun eerste keer is op het WK zijn er ook persoonlijke ambities. Marloes hoopt Brenda zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, zodat Brenda de juiste foto kan maken. Brenda heeft de ambitie om zo goed mogelijk te scoren en wil vooral een groothoekfoto met een model maken. Dit is haar favoriete onderdeel van de onderwaterfotografie. “Mijn favoriete lens is mijn fisheye groothoeklens”, aldus Brenda.

Volop aan het voorbereiden

Met het WK in oktober in het vooruitzicht zijn Brenda en Marloes druk bezig met de laatste voorbereidingen. Ze zoeken informatie op internet over duiklocaties, de omgeving en de dieren die ze kunnen tegenkomen. Ze verdiepen zich in de regels van het WK en plannen nog een paar oefenduiken in Nederland. Ook hebben ze in Cuba al afspraken gemaakt met een duikgids. Brenda vult aan: “Qua voorbereiding ben ik nu een andere groothoeklens, 7-14mm, aan het testen, maar ik denk dat ik in Cuba met de 8mm aan de slag ga”.

Brenda en Marloes hebben al enkele opmerkelijke ervaringen als onderwaterfotografen gehad. Marloes herinnert zich een bijzondere ontmoeting met een schildpad op Aruba, terwijl Brenda na een grotduik in Mexico oog in oog stond met een krokodil. Dergelijke ontmoetingen met het onderwaterleven versterken hun passie voor fotografie.

Brenda (l) en Marloes (r)

Genieten van unieke ervaring

Met gezonde spanning kijken Brenda en Marloes uit naar hun eerste deelname aan het WK in Cuba. Ze zijn vastbesloten om te genieten van deze unieke ervaring en er een onvergetelijke en leerzame wedstrijd van te maken.