Duikdingen sluit zich aan bij de NOB

Onlangs heeft Duikdingen zich als stichting bij de NOB aangesloten. Oprichters Marieke en Rob hebben één missie: kinderen en jongvolwassenen van 14 tot 24 jaar met een psychische kwetsbaarheid door middel van de duiksport boven zichzelf te laten uitstijgen. Marieke en Rob vertellen graag meer over hun ervaringen in het duiken en waarom zij gestart zijn met Duikdingen. 

‘Wij nemen deze kinderen en jongvolwassenen mee onderwater. Daar waar alles anders is; het geluid van je ademhaling, het gevoel dat je zweeft, het lichtspel en onderwaterleven. Deze overvloed aan sprookjesachtige prikkels kan deze kinderen en jongvolwassenen even helemaal van hun gedachten en gevoelens afleiden. Duidelijke communicatie, het aangeven van eigen grenzen en onderling vertrouwen zijn noodzakelijke vaardigheden die bij het duiken worden uitvergroot. De kinderen en jongvolwassenen kunnen deze vaardigheden met ons verkennen en oefenen waarbij zij altijd zelf de regie houden.’

Rob en Marieke

Onze lang gekoesterde droom, onze missie, begint sinds de oprichting van Duikdingen op 26 juni 2023 vorm te krijgen.

Unieke dromen en talenten

‘Deze kinderen en jongvolwassenen hebben te maken met opvoedings- of gezinsproblemen, bijvoorbeeld ouders met een psychische stoornis, verslaving, geldproblemen, huiselijk geweld of scheiding. Of zij hebben te maken met psychische uitdagingen zoals autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking. Het kan ook een combinatie zijn van het bovengenoemde. Deze kinderen en jongvolwassenen kennen deze problemen goed, want zij zijn er vaak genoeg mee bezig. Maar zij willen ook graag met andere dingen bezig zijn, omdat zij hun eigen unieke dromen en talenten hebben. Ze willen ontdekken wat zij leuk vinden en waar ze goed in zijn.’

Wij weten uit eigen ervaring hoe het is om op te groeien in ongunstige omstandigheden en psychisch kwetsbaar te zijn. Met Duikdingen willen wij deze kinderen en jongvolwassenen heel graag meegeven wat de duiksport ons gebracht heeft.

Duikdingen gaat voor maatwerk

De deelnemer maakt zijn/haar eerste duik, samen met de andere deelnemers, altijd in het zwembad van Zierikzee. Misschien smaakt het meteen naar meer en wil de deelnemer vaker in het zwembad duiken. Afhankelijk van diens mogelijkheden gaan we samen bekijken of de deelnemer ook een duik wil maken in het buitenwater, het Grevelingenmeer.

Als de deelnemer nog een stap verder wil gaan, kan hij/zij mee met een duikkamp van maandag t/m vrijdag. Het duiken zelf wordt onder begeleiding rustig opgebouwd.
Wanneer een deelnemer dusdanig enthousiast geworden is en zijn/haar eerste duikbrevet wil halen, dan gaan ze dit samen met de deelnemer bespreken en voorbereiden.
Met of zonder duikbrevet, de deelnemers kunnen bij Duikdingen blijven duiken.

Lees verder onder de video

Omdat veiligheid voorop staat, kunnen de deelnemers het volgende van Duikdingen verwachten:

  • Wij werken met bevoegde duikbegeleiders die zijn aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersportbond;
  • Al onze duikbegeleiders en andere vrijwilligers hebben een geldige Verklaring Omtrent Gedrag;
  • Al onze duikbegeleiders en andere vrijwilligers, als ook alle deelnemers moeten zich conformeren aan de gedragsregels die door Duikdingen zijn opgesteld;
  • Onze deelnemers worden al voor de eerste duik in het zwembad duikmedisch gekeurd;
  • Duikdingen heeft haar eigen zuurstof- en EHBO koffer.

De kracht van samenwerken

‘De aansluiting bij de NOB is voor Duikdingen een platform om te netwerken. Tevens gaan we voor samenwerking met ervaren vrijwilligers in het veld. Door deel uit te maken van de NOB krijgt Duikdingen toegang tot een schat aan kennis, middelen en mogelijkheden voor groei, ontwikkeling en zichtbaarheid binnen de onderwatersportwereld. Als nieuwe non-profitorganisatie geeft aansluiting bij een gerespecteerde organisatie zoals de NOB legitimiteit aan onze inspanningen en kan het helpen deelnemers en sponsoren aan te trekken.’

Als piepjonge duikorganisatie kunnen wij ons optrekken aan de bond met ruim 60 jaar ervaring als het gaat om duiken en alles wat daar bij komt kijken.

Wat heeft Duikdingen dan te bieden aan de NOB? ‘Het aanboren van een nieuwe, jonge doelgroep met een psychische kwetsbaarheid brengt diversiteit en inclusie met zich mee. De ervaring met deze doelgroep kan een verrijking zijn voor het aanbod binnen de NOB.’ De eigen, eerder opgedane ervaring van Marieke en Rob heeft geleerd welke voldoening het geeft wanneer je je tijd en inspanning beschikbaar hebt gesteld aan onze deelnemers. Daarbij kan Duikdingen samenwerken met de NOB aan gezamenlijke projecten en initiatieven.

Lees meer over Duikdingen op duikdingen.nl of volg ze op Facebook, LinkedIn of Instagram.