Drie clubs over hun ervaringen met het NOB Specialisatiefonds

Duiken is een prachtige sport, maar soms kunnen de kosten een drempel vormen voor enthousiaste duikers. De NOB heeft in dit opzicht een belangrijk initiatief genomen met het Specialisatiefonds, waardoor duikverenigingen zoals Onder Water Sport Vereniging de Grot, DuikTeam Schijndel en Onderwatersport Vereniging Haarlem in staat zijn gesteld om hun leden kosteloos specialisaties aan te bieden.

OWSV De Grot kwam via de socials van de NOB op de hoogte van het fonds. Het streven om duiken toegankelijk te maken voor iedereen leidde ertoe dat ze gratis opleidingen hebben aangeboden aan al hun leden. Het succes van deze aanpak resulteerde in een toename van nieuwe leden die na het behalen van een duikopleiding ook interesse toonden in de NOB specialisaties om zich verder te verdiepen. Deze leden waardeerden de gratis aangeboden specialisaties enorm. Voor 2024 is er opnieuw interesse om het fonds te gebruiken vanwege de aanhoudende vraag naar verschillende specialisaties.

DuiktTeam Schijndel heeft gratis de specialisatie Nitrox Basis aangeboden. Hier werd door de leden enthousiast op geregeerd en naar aanleiding van de belangstelling willen ze aankomend jaar de specialisaties Onderwaterbiologie, Wrakduiken en Introductie onderwaterarcheologie aanbieden.

Bij OV Haarlem heeft het aanbieden van gratis specialisaties voor ledenbehoud gezorgd. Het heeft geholpen bij de PR en het heeft oud-leden enthousiast gemaakt om weer deel te nemen aan opleidingen. OV Haarlem is van plan in 2024 het fonds opnieuw te benutten om bestaande leden te behouden en te stimuleren.

In totaal hebben in 2023 maar liefst 42 clubs gebruik kunnen maken van het specialisatiefonds, 375 duikers hebben hierdoor een gratis specialisatie kunnen volgen! Het specialisatiefonds heeft duidelijk een positieve impact gehad op deze duikverenigingen door een drempel voor weg te nemen en leden actief te houden. Het lijkt een krachtig instrument om duikliefhebbers te blijven inspireren en verenigingen te ondersteunen in hun missie om het duiken toegankelijk te maken voor alle enthousiaste duikers.

Vanaf 8 januari 2024 aanvragen

In 2024 stelt de NOB wederom €10.000 beschikbaar, dit geld komt vrij uit de bestemmingsreserve voor financiering van dit specialisatiefonds. Verenigingen kunnen door dit fonds gratis specialisaties aanbieden. Het lesmateriaal wordt kosteloos ter beschikking gesteld én de vereniging krijgt een onkostenvergoeding van €100.- per georganiseerde specialisatie voor de logistiek, gebruik materiaal en inzet van het kader.

De aanvragen kunnen vanaf 8 januari gedaan worden, in een nieuwsbericht komt een link naar het aanmeldformulier.

Foto: Peter Schultes