De NOB veiligheidscommissie presenteert de DiveSavers

Ooit wel eens aan de waterkant gestaan voor een mooie nachtduik en je lamp vergeten? Of realiseerde je je in het vliegtuig op weg naar je duikvakantie dat je nog niet gecontroleerd had of je reisverzekering nog wel up-to-date is? Als duikers hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we iets waren vergeten, iets over het hoofd zagen of dachten dat wel in orde zou zijn. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar met de DiveSavers heb je een overzichtelijk handvat om bovenstaande te voorkomen en meer!

De veiligheidscommissie (VC) van de NOB zet zich al jaren in om de veiligheid en het duikplezier van duikers te vergroten. Hierbij analyseert de VC onder andere verhalen uit de hele duikgemeenschap om daar leerpunten uit te trekken. Deze verhalen, die soms een samenloop van omstandigheden of (bijna) duikongevallen zijn, heeft de commissie aan het denken gezet. Hoe kunnen we een overzichtelijk handvat maken die duikers op elk moment kunnen raadplegen? Dit heeft geresulteerd in de DiveSavers.

DiveSavers

De DiveSavers zijn tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Onderwatersportbond en in samenwerking met de IADS, IDD, DOSA, DMC en KNRM. Het is een soort checklist voor een aantal veel voorkomende scenario’s: stromingsduiken en nachtduiken, maar ook duikreizen en de duikstek om de hoek. Het biedt jou als duiker een handvat om deze scenario’s nog eens na te lezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan voor, tijdens of na de duik.

Wil je meer lezen over de DiveSavers? Lees dan het hele artikel op Duikspotter.

Wil je gelijk het document downloaden?

Download DiveSavers

Foto: Rob Aarsen