Digitale informatie bij duikplaatsen

Vanaf volgende maand laat de NOB bij tachtig Zeeuwse duikplaatsen bordjes plaatsen met informatie over de duikplaats en de directe omgeving. Dit project wordt gerealiseerd met een bijdrage van de Provincie Zeeland en maakt deel uit van het masterplan ‘Onderwatersport in Zeeland’. Op de bordjes komt het Europese symbool voor een duikplaats (A-vlag) en een QR-code te staan. Door de QR-code met een smartphone te scannen ziet de gebruiker actuele en plaatsgebonden informatie over de duikplaats én de directe omgeving. De informatie is hierdoor niet alleen interessant voor sportduikers, maar bijvoorbeeld ook voor fietsers en wandelaars die meer over de omgeving willen weten.

De focus van de informatie zal echter op het bijzondere onderwaterleven komen te liggen. “Duikers zien bijvoorbeeld met hoeveel ‘sterren’ en ‘visjes’ een duikplaats is beoordeeld”, vertelt Desmond van Santen van de NOB. “Hoe meer sterren, hoe meer voorzieningen en hoe meer visjes, hoe meer kans op gevarieerd onderwaterleven.” Ook is per duikplaats een moeilijkheidsgraad aangegeven, waarbij iedere duikplaats een kleur heeft. “Deze kleurindeling is vergelijkbaar met skipistes: groen is makkelijk, zwart is een uitdaging, blauw en rood liggen daar tussenin”, aldus Van Santen. “Met deze classificatie verwachten we dat de veiligheid van het sportduiken in Zeeland zal toenemen. Voor een beginnende duiker of een duiker die nog weinig tot geen ervaring in Zeeuws duikwater heeft zal duidelijk zijn dat een duik bij een duikplaats met een zwarte kleur niet verstandig is. Andersom geeft de kleurindeling ook aan dat er ook voor zeer ervaren sportduikers nog voldoende uitdagende duikplekken in Zeeland zijn.”

De NOB hoopt met deze digitale informatie in te spelen op de behoeften van duikers: uit het marktonderzoek Dutch Divers’ Delta is immers gebleken dat duikers graag zien dat de actuele info over duiklocaties verbetert. Later dit jaar zal de NOB ook een gratis applicatie voor smartphones over duikplaatsen in Zeeland laten ontwikkelen.