Deelnemers op weg naar het WK Onderwatervideo in Cuba

Vanaf 8 oktober a.s. wordt in het Cubaanse Varadero het CMAS WK Onderwaterfoto en -film georganiseerd. Namens Nederland doen er twee fototeams en één videoteam aan dit kampioenschap mee. De NOB stelt in de weken voor het WK de deelnemers voor. Het laatste team bestaat uit de onderwatervideografen Jos van Zijl en Dennis Buitelaar.

Van Zijl en zijn buddy Buitelaar zijn klaar om de uitdaging aan te gaan op het WK Onderwatervideo. Met een passie voor het vastleggen van de diepten van de oceaan en een verlangen naar competitie belooft hun deelname een mooie ervaring te worden.

De uitdaging van een shoot-out wedstrijd

“Waarom wil je deelnemen aan dit WK in Cuba?” vragen we aan Jos. Met een glimlach antwoordt hij: “Ik wil graag deelnemen aan het WK, omdat ik de uitdaging van een shoot-out wedstrijd erg leuk vind om te doen.” Het idee van het vastleggen van prachtige onderwaterbeelden binnen een beperkte tijdsspanne spreekt duidelijk tot zijn verbeelding.

Delen van ervaringen

Gevraagd naar zijn verwachtingen van het WK, onthult Dennis: “Ik verwacht nieuwe mensen te leren kennen, oude vrienden weer te zien en te duiken op nieuwe locaties. Vorig jaar op het EK heb ik mensen leren kennen met wie ik nu nog contact heb. Zij zijn ook aanwezig in Cuba. Het is dus ook een beetje een reünie”. Het evenement biedt niet alleen een podium om talent te tonen, maar ook een kans om ervaringen en passies te delen met een grote groep deelnemers uit de hele wereld. Het delen van inzichten en technieken is iets waar Jos en Dennis naar uitkijken.

Jos

Jos deelt zijn sportieve ambities en doelen voor het WK: “Vorig jaar werd ik op het EK op Madeira vijfde. Ik hoop dit te evenaren, maar ik ga er natuurlijk voor om wereldkampioen te worden.” Met de ervaring van vorig jaar in gedachten heeft Jos zijn zinnen gezet op het bereiken van een goed resultaat. Ook Dennis deelt zijn ambities: “Een top 5-notering zou ik een geweldige prestatie vinden, maar thuis komen met een medaille is natuurlijk beter”.

Samen veel oefenen

De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang. “Ik heb het script voor de film klaar. De komende tijd gebruik ik voor de muziek en de voice-over en daarnaast veel oefenen met mijn assistent Dennis,” legt Jos uit. Naast het WK is het Open Nederlands Kampioenschap ook een kans voor Jos om zijn vaardigheden te verfijnen en nieuwe ideeën uit te proberen.
Dennis vult aan: “Wekelijks zijn we onderwater te vinden. Jos en ik duiken nu ongeveer twee jaar samen en hebben inmiddels 172 duiken samen gemaakt. De laatste tijd hebben we vooral geoefend om wat ik mag doen tijdens de film. Ik heb dit jaar echt een rol in de film”.

Jos & Dennis

Avonturen om te onthouden

“Tot een paar jaar geleden vond ik diepe duiken niet echt aantrekkelijk. Ik vond het duiken op zich al spannend genoeg. Toen ik vorig jaar op de kop in een trappenhuis van het Afonso wrak, op Madeira, hing en door een raam naar de zee keek, dacht ik echt: wow, dit wil ik iedere dag wel. Spannend, maar gaaf!”, vertelt Dennis enthousiast.

Dennis

Terwijl de datum van het WK dichterbij komt, blijven Jos en Dennis zich voorbereiden en gaan ze op Cuba genieten van de kans om hun onderwaterverhalen aan de wereld te presenteren.

We wensen Jos en Dennis veel succes en plezier.