De Emmer Duikers zoekt de verbinding

Onder de titel ‘Beleef de Watersport’ organiseerde ‘De Emmer Duikers’ een ontmoetingsdag samen met watersportverenigingen in de regio voor potentieel geïnteresseerde sporters.

Er werd op zaterdag 17 juni jl., aan het ‘Watersportstrand’ van de Grote Rietplas in Emmen een dag gepland waar de volgende sportverenigingen hun kunnen lieten zien: Reddingsbrigade Zuid Oost Drenthe (RBZOD), Watersport Drenthe, de Drentse Roeivereniging (DRV34) en onderwatersportvereniging De Emmer Duikers.

Demonstraties duiken, kanovaren, roeien en zeilen

De verenigingen toonden via demonstraties diverse watersporten: zeilen, wedstrijd-kanoën, toer-kanoën, roeien, duiken en ook alle activiteiten van de reddingsbrigade. Elke vereniging had een eigen stand met uitleg door deskundigen. Er kon worden ingeschreven voor een proefles of een deelname aan een activiteit. De zeilvereniging liet in de middag zien hoe een Optimist kon omslaan en kan zinken. Het bootje was van tevoren door De Emmer Duikers geprepareerd. De ‘drenkelingen’ werden vervolgens door de Reddingsbrigade gered en op de kant verder begeleid door het Rode Kruis. Speciaal voor deze middag had De Emmer Duikers in samenwerking met duikvereniging Spirula uit Coevorden een specialisatie ‘Zoeken en bergen’ opgetuigd, om voldoende geïnteresseerde bergende duikers aanwezig te hebben.

Gratis proeflessen in het zwembad

De duikvereniging heeft deze middag geen introductieduikjes kunnen organiseren. Omdat het zicht in deze plas, zeker voor beginners, niet optimaal was, liet de duikvereniging verder vooral duikuitrustingen zien en deelde tegoedbonnen uit voor een gratis persoonlijke proefles in het Aquarena-zwembad. Dit laatste was vooral symbolisch, want proeflessen zijn bij de verenigingen altijd gratis.

De buurtsportcoaches van de Gemeente namen de organisatorische taken in de uitvoering voor hun rekening, zoals de rol van verkeersregelaar, speaker etc. De veiligheid op de Rietplas werd gewaarborgd door de Reddingsbrigade en op de kant was een EHBO-stand van het Rode Kruis aanwezig. Voor de jeugd was er een puzzeltocht langs de verschillende stands. Elke goede uitkomst werd met een prijs beloond.

Hoewel de opkomst van publiek wat minder was dan verwacht, hebben de verenigingen onderling toch een hele dag goed bij elkaar ‘in de keuken kunnen kijken’. En dankzij de zomerse omstandigheden was de dag van de watersport vooral een dag van de waterpret!

Zeer waarschijnlijk wordt dit initiatief van de sportverenigingen als een jaarlijks zomers ritueel voortgezet.

Foto’s: Sander van Kammen en Hans van Overbeek