Burgemeester van jouw Noordzee

UPDATE 06/09/2019

Vrijdagmiddag 6 september is tijdens een feestelijke bijeenkomst op duurzaamheidsplatform SummerLabb tijdens Wereldhavendagen Rotterdam de nieuwe Burgemeester van Jouw Noordzee bekendgemaakt. De keuze viel op oud-Olympisch zeilster Marcelien Bos- De Koning (Muiderberg). Uit een top 3 van kandidaten selecteerde de beoordelingscommissie Bos- de Koning, omdat zij de sterkste verbondenheid met de zee heeft (letterlijk) en de meeste ervaring met het grote publiek en de media. De beoordelingscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Deltares en ECN.TNO, met ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme als voorzitter.

De Noordzee is de afgelopen jaren het speelveld binnen de energietransitie geworden en dus is het hoogtijd voor een regisseur. Dat was in 2018 het idee toen er door ECN part of TNO en SummerLabb werd gezocht naar een ‘Burgemeester van jouw Noordzee’. Mariken Betsema was de allereerste Burgemeester en droeg de ambtsketen in de periode van september 2018 t/m augustus 2019. Wie haar opvolger wordt, horen we vrijdagmiddag 6 september tijdens de openingsavond van SummerLabb op de Wereldhavendagen 2019.

Het werk van de Burgemeester

Een belangrijk onderdeel van het werk van de burgemeester is het delen van kennis met de bezoekers van Nederlandse festivals en evenementen en het publiek betrekken bij de enorme uitdagingen die we de komende jaren tegenkomen binnen de energietransitie. Een ander doel van de functie is het in gesprek gaan met alle spelers van de Noordzee om vanuit de verschillende belangen een heldere visie te ontwikkelen.

Toekomst van de Noordzee

“De rol van de Noordzee in de energietransitie heeft impact op alle gebruikers zoals vissers, scheepvaart, energieopwekking, maar ook (onderwater) natuur,” aldus Rene Peters van ECN part of TNO. “We moeten een goede balans vinden tussen energie, economie en ecologie, dat is belangrijk voor ons allemaal. De Burgemeester van Jouw Noordzee moet hierover in gesprek met alle stakeholders.

NOB is partner

De Burgemeester van Jouw Noordzee is een samenwerking tussen ECN.TNO en SummerLabb, ontstaan in 2018 en kent een partnernetwerk bestaande uit partijen werkzaam op en rondom de Noordzee. De NOB is blij een van deze partners te zijn en onderstreept het belang van de bescherming van de onderwaternatuur.