Burgemeester van Jouw Noordzee duikt onder in Grevelingenmeer

De Burgemeester van Jouw Noordzee zet in juli de ecologie van Zeeland op de kaart. Ze maakt zowel boven als onder water kennis met dit bijzondere gebied dat leeft met de Noordzee. Afgelopen zondag nam Marcelien Bos-De Koning, de Burgemeester van Jouw Noordzee samen met gedeputeerde Anita Pijpelink bij de duiksteiger in Den Osse een kijkje onder water.

Lees verder onder de video

De onderwaterwereld kan niet voor zichzelf spreken. Dat moeten wij als bestuurders doen en dit is een andere manier om je in alle dossiers te verdiepen. “Door alle vissen, krabben en kwallen die ze onder water tegen kwamen wordt vooral het belang en het behoud ervan zichtbaar. “Je realiseert je. Ik zwom daar tussen allerlei vissen in. Dat dit hun wereld is. Je begeeft je als mens in hun wereld. En die wereld kan niet voor zich spreken, dat moeten wij doen,” aldus Pijpelink. En als het op het Grevelingenmeer aankomt, is dat nu of nooit. Daar zijn natuurbeschermers, vissers en de recreatiesector het wel over eens. Want de natuur in het meer staat al jaren onder druk. Door gebrek aan vers water is er in de diepere delen van het meer bijna geen leven meer te bespeuren. “Dat is niet wat we willen.” Dat zegt ze niet alleen vanwege de natuur, maar ook vanwege de aantrekkingskracht die de Grevelingen nu nog heeft op duikers. “Als je dan ziet hoeveel mensen uit binnen- en buitenland naar deze plek komen om te duiken, omdat het zo bijzonder is. Dan moeten we dat wel behouden.”

  • Vlnr: Anita Pijpelink, Marcelien Bos - de Koning, Leendert Verbiest en Annemarie Verbiest | Foto: Rob Aarsen
  • Foto: Rob Aarsen
  • Foto: Rob Aarsen
  • Foto: Rob Aarsen
  • Foto: Rob Aarsen

2025

Het is hoog tijd dat het getij terugkomt in de Grevelingen, erkent de gedeputeerde. ,,Het herstelvermogen van de natuur is gelukkig heel groot. Dat hebben we gezien bij het Veerse Meer. Sinds dat wordt doorgespoeld, zag je de kwaliteit van het water meteen herstellen. Hier moeten we er ook voor zorgen dat het getij zijn werk weer kan doen.” De provincie is samen met onder andere Rijkswaterstaat druk bezig om het getijde weer terug te laten keren in het meer, zodat het water ververst kan worden en de natuur weer tot leven kan komen. En als het aan de gedeputeerde ligt, is dat uiterlijk in 2025 geregeld.

Bekijk hier een interview van Omroep Zeeland met de gedeputeerde na afloop van haar duik:

De NOB nodigt twee keer per jaar mensen uit haar netwerk uit voor een duik. Op deze manier laten we ze beleven wat de duiksport inhoudt.