Altijd een buddy

Is duiken jouw sport? Kom dan eens langs bij één van onze bijna 300 duikverenigingen voor het volgen van specialisaties, samen duiken in Nederland en buitenland, altijd duiken met een buddy of voor de start van een nieuwe uitdagende sport. De vrijwilligers van onze verenigingen staan voor je klaar en verwelkomen je graag in hun leuke en gezellige clubs.

300x duikplezier

Opgericht in 1962, ongeveer 13.000 leden, 1500 duikinstructeurs, zes verschillende disciplines en met bijna 300 verenigingen door heel Nederland is de NOB één van de grootste en bekendste duikorganisaties in Nederland. Met veel plezier en gezelligheid sporten duikers, vinzwemmers, onderwaterhockeyers, snorkelaars en freedivers bij onze clubs. Het zijn kleine en grote verenigingen waar de passie voor dezelfde sport samen komt. En die gezelligheid eindigt niet na de zwembadtraining of buitenwaterduik, maar vaak wel gezellig met elkaar nog even aan de bar van het zwembad of het clubhuis. Of een weekend duiken tijdens het jaarlijkse Zeelandweekend. En ook een duikreis naar een mooie duikbestemming staat bij veel clubs op de agenda. Want dat is een vereniging, met elkaar en voor elkaar!

 

Foto: door Rob Aarsen

 

Onze verenigingen hebben een groot aanbod aan leuke en leerzame activiteiten. Bij de meeste verenigingen kun je verschillende snorkel- en duikopleidingen volgen. Er zijn ook verenigingen waar de focus op het sporten ligt. De sporten die je bij de NOB kunt beoefenen zijn onderwaterhockey, vinzwemmen, onderwaterrugby en freediving. Behalve de trainingen kun je ook meedoen aan de nationale competities en zelfs internationale wedstrijden.

Vrijwilligers

Binnen een vereniging moet vaak een hoop werk verzet worden om de verenigingen draaiende te houden. De inzet van vrijwilligers is dan ook onmisbaar. Er zijn bij een vereniging verschillende taken zoals de bestuursfuncties, onderhoud en beheer van het materiaal, kader, trainers, duikcoördinator, communicatie en ledenadministratie. Lidmaatschap van een vereniging betekent vaak ook dat je een vrijwilligerstaak op je neemt. Het vrijwilligerswerk in een vereniging maakt een verenigingslidmaatschap tegelijkertijd leuk en uitdagend. En het staat goed op je cv.

Leren duiken en verder

Bij de NOB-clubs is er een breed aanbod van opleidingen die je kunt volgen. De meeste nieuwe leden van een vereniging starten met een basisduikopleiding. Met het NOB 1*-duiker brevet kun je overal in de wereld onder dezelfde omstandigheden en limieten met een buddy duiken. Na het 1*-duiker brevet zijn er verschillende vervolgopleidingen te volgen. Je kunt verder met de 2*-duiker opleiding waarin je leert over het duiken in Nederlands getijdenwater, duiken in het donker, onderwaterbiologie en hulp aan je buddy. In de 3*-duiker opleiding leer je vooral over het assisteren van de duikinstructeur en het begeleiden van groepen duikers.

Behalve de reguliere opleidingen zijn er ook allerlei specialisaties die je bij onze clubs kunt volgen. Denk aan onderwaterfotografie, biologie, oriëntatie, duiken in een droogpak, duiken met nitrox of onderzoek naar historische wrakken. Na de 2*-duiker opleiding kun je je verder verdiepen in ijsduiken, wrakduiken op de Noordzee, duiken met een volgelaatsmasker en driftduiken. Ben je 3*-duiker, dan kun je verder met decompressieduiken en grotduiktechnieken. Alle opleidingen zijn geschreven voor de Nederlandse omstandigheden.

Jeugdopleidingen

Ook voor de jeugd heeft de NOB leuke en gezellige opleidingen. Tussen de 12 en 14 jaar kan de NOB 1*-junior-duiker opleiding gevolgd worden. Vanaf 8 jaar starten kinderen met duiken in het ScubaDoe-programma. Kinderen maken in vier opleidingen op een veilige manier kennis met de onderwatersport.

Voor het snorkelen gebruikt de NOB de drie snorkeldiploma’s van de Nederlandse Raad voor Zwemveiligheid (NRZ). Deze snorkeldiploma’s sluiten naadloos aan op het Zwem-ABC van de NRZ.

 

Foto: door Rob Aarsen

 

Instructeursopleidingen

Vrijwilligers zijn belangrijk voor het functioneren van een vereniging. Dat geldt bij duikverenigingen zeker ook bij het opleiden van leden tot snorkelaar of duiker. Vanwege de veiligheid zijn er duidelijke en strikte regels over het toezicht en opleiden van duikers. Voordat duikinstructeurs duikers mogen opleiden, volgen zij een instructeursopleiding. Dat zijn heel leuke en leerzame opleidingen waarin je van alles leert over het veilig opleiden van duikers. Deze kaderopleidingen worden door de NOB georganiseerd en vinden gedeeltelijk in de verenigingen plaats.

Voordat je aan een instructeursopleiding kunt deelnemen, moet je tenminste NOB Duikbegeleider zijn. Als Duikbegeleider mag je al een aantal taken van de instructeur uitvoeren en proef je al wat van het opleiden van duikers. Wat is er niet leuker dan je eigen ervaring en kennis met anderen te delen!

De komende jaren kunnen duikers die aan de voorwaarden voldoen de 2*-instructeursopleiding en Duikbegeleidersopleiding kosteloos via het landelijke Sportakkoord van de overheid volgen.

(Inter)nationale her- en erkenning

De NOB is aangesloten bij de wereldduikbond CMAS en bij de sportkoepel NOC*NSF. De NOB duik- en instructeursbrevetten voldoen aan de nationale Kwalificatiestructuur Sport (KSS), de wereldwijde ISO-normen en onze opleidingen hebben in 2023 het internationale EUF-keurmerk gekregen.

Hiermee voldoen onze duik- en instructeursopleidingen aan de Nederlandse en wereldwijde eisen en kunnen duikers met een NOB/CMAS-brevet overal in de wereld duiken.

Scheidsrechter

Voor de sporten van de NOB zijn er ook verschillende opleidingen te volgen. Voor het onderwaterhockey en vinzwemmen kun je een trainers- of scheidsrechtersopleiding volgen.

En de NOB is gestart met het opleiden van freediving instructeurs. Deze instructeurs zullen vanaf 2024 bij verenigingen het freediven opstarten. Een pilot met freediving bij Scuba Limburg resulteerde in een aanzienlijke toename van het aantal leden waardoor de vereniging intussen een florerende en gezellige club is geworden.

Op zoek naar een club

Met bijna 300 verenigingen zit er vrijwel overal in Nederland wel een club bij je in de buurt. Op onze duikkaart is de dichtstbijzijnde club te vinden. En als je dan toch op Duikspotter terecht bent gekomen, kijk dan eens naar de honderden interessante en inspirerende artikelen over de onderwatersport.

Al die artikelen komen uit ons Onderwatersport Magazine; als lid van een NOB-vereniging ontvang je dit magazine zes keer per jaar in je brievenbus. Andere voordelen van een verenigingslidmaatschap zijn de collectieve verzekeringen tegen ongevallen en aansprakelijkheid, een voordelige duikreisverzekering, veel ledenvoordeel en deelname aan leuke activiteiten. Tenslotte help je ons, en dus eigenlijk ook jezelf, aan betere voorzieningen op de Nederlandse duikplekken.

Kennismaken?

Wil je kennismaken met de leden van onze clubs? En zekerheid van een buddy? Kijk dan welke club bij jou in de buurt zit, stuur ze een berichtje en ga eens langs om te kijken. En maak misschien je volgende duik al met een buddy uit de vereniging.