Duikers brengen de onderwaternatuur in beeld tijdens World Fish Migration Day

Op zaterdag 16 mei staat de wereld in het teken van de Next World Fish Migration Day. Met deze dag creëren we wereldwijde aandacht voor trekvissen en open rivieren. Dit internationale evenement wordt wereldwijd gecoördineerd door de World Fish Migration Foundation (WFMF). Organisaties van over de hele wereld organiseren rond het gemeenschappelijke thema hun eigen evenement. Op deze website kun je meer over dit fantastische initiatief lezen.

Ook in Nederland bestaan er initiatieven vanuit verschillende organisaties die iets op of rondom deze dag organiseren. Zo ook de NOB! In het kader van de Wereld Vismigratie-dag organiseren de NOB en de WFMF een gezamenlijke actie met sportduikers om aandacht te vragen voor de migrerende vissen in de Nederlandse wateren. In Nederland trekken elk voorjaar 1000-den trekvissen vanaf de zee de Nederlandse wateren in om te gaan paaien. Soorten als de glasaal, driedoornige stekelbaars, zeeforel, spiering, sepia en rivierprik komen voorbij. Dit is een ongekend spectaculair natuurfenomeen. Duikers gaan in 2020 in actie om dit fenomeen in kaart en in beeld te brengen.

Lees verder onder de foto

We zien hier de kans om ons als collectief in te zetten voor de bescherming van het onderwaterleven en de natuur. We vragen onze verenigingen om na te denken mee te doen aan deze landelijke actie die we vanuit de NOB coördineren. Momenteel zijn we achter de schermen bezig met de organisatie op verschillende locaties en zij we via de WFMF een flyer aan het ontwikkelen die we gezamenlijk inzetten. Op zaterdag 14 maart, zaterdag 18 april en zaterdag 16 mei gaan we op verschillende plekken te water. De locaties zijn: Haringvliet, en het Noordzeekanaal. Daarnaast zullen we ook in de Amsterdamse- en de Utrechtse grachten te vinden zijn.

Doe ook mee!

We bieden onze achterban de mogelijkheid om op plekken te duiken waar we normaal gesproken niet mogen komen en nu eenmalig een vergunning voor aanvragen. De NOB zorgt voor de coördinatie en voor landelijke communicatie. De actie wordt nu al internationaal in de gaten gehouden als pilot voor in de toekomst. Ontzettend leuk dus! Daarnaast zetten we ons niet alleen in voor de onderwaternatuur en het onderwaterleven maar ook voor de promotie van het duiken.

Samen met freedivers gaan tussen de 50 en 100 duikers het natuurfenomeen onderzoeken en vastleggen. Dit doen we met foto’s en filmmateriaal. Iedereen die foto’s en films maakt met eigen materiaal doet ook nog eens mee aan de wedstrijd voor de meest bijzondere foto/ video waar de NOB een mooie beloning voor heeft.

Praktische informatie

  • Als je je opgeeft voor de duikspot Noordzeekanaal, ben je minimaal in het bezit van een 2* duikbrevet of Advanced Open Water Diver.
  • Ons advies is om je alleen in te schrijven als je enige ervaring hebt met het duiken in Nederland.
  • Er zal geen materiaal op de locaties aanwezig zijn, het is dus van belang dat je zelf duikmateriaal voor Nederlandse omstandigheden meeneemt, inclusief een gevulde duikcilinder.

Meld je snel aan!

 

WFMF
Natuurmonumenten
The Big Dive
Haringvliet