Week van de onderwatersportvereniging

De opening van het duikseizoen komt er weer aan en we merken dat er behoefte is aan informatie over een aantal specifieke thema’s. Daarnaast willen we jullie als verenigingsbestuurders graag inspireren om dit jaar weer met frisse energie aan de slag te gaan en opzoek te gaan naar nieuwe kansen. We organiseren daarom dit jaar online De week van de onderwatersportvereniging. Van 12 t/m 16 april worden er elke avond verschillende workshops/inspiratiesessies georganiseerd speciaal voor onderwatersport verenigingsbestuurders. 

Je mag je uiteraard voor meerdere sessies aanmelden, sommige sessies hebben een maximum aantal deelnemers. We starten elke avond om 19:30 uur en zijn rond 21:00 uur klaar Voorafgaand aan de workshop ontvang je een mail met de link naar de online bijeenkomst. Houd hiervoor ook even je SPAM mailbox in de gaten.

Elke verenigingsbestuurder denkt na over de opstart van zijn vereniging. Wat gaan we doen? Gaan we iets veranderen in de club? Willen we vernieuwen? Willen vooral iedereen weer van harte welkom heten op de clubavonden?
Als NOB staan we weer voor je klaar. Je hebt al het nodige kunnen lezen over overheidsmaatregelen, over webinars, over de WBTR. Maar ook bij de opstart van jouw club willen we er graag weer voor je zijn.  – Arjan de Vries, directeur NOB

Programma in het kort

 • Maandag 12 april: Welkom op de club
 • Dinsdag 13 april: Verzekeringen en aansprakelijkheid
 • Woensdag 14 april: Jouw club klaar voor de toekomst?!
 • Donderdag 15 april: Vragenuur: Verenigingen in coronatijd
 • Donderdag 15 april: Hoe te handelen na duikongevallen?
 • Vrijdag 16 april: Communiceren met (nieuwe) leden
 • Vrijdag 16 april: Heeft jouw vereniging wel eens nagedacht over vinzwemmen?!

Breng en haal kennis in de week van de onderwatersportvereniging! Neem deel aan een digitale sessie (meer dan 1 mag ook!) van jouw eigen keuze. Er zit vast iets voor je bij!


‘Welkom op de Club’

Wanneer: Maandag 12 april | Tijd: 19:30-21:00 uur
Georganiseerd door Kyra van Leeuwen, Start2Create
Max. 25 deelnemers

In de online sessie Welkom op de Club breek je uit de geijkte denkpaden. We laten je met een andere blik kijken naar kansen om leden te binden en te behouden, ook in corona-tijd. We zetten je brein op scherp met diverse creatief denken tools, zodat je vanuit onverwachte hoek tot unieke en praktische ideeën komt om je leden te blijven verrassen. Het is een sessie met snelheid, interactie en een lach. De sessie wordt begeleid door Start2Create.

Wil je alvast meer ontdekken over creatief denken? Kijk dan hier.
Een van de tools die we inzetten is de Rode Kaart. Wil je deze alvast downloaden? Dat kan hier.

Aanmelden ‘welkom op de club’


Tips en tricks voor het geven van clinics onderwaterhockey

Wanneer: Maandag 12 april | Tijd: 19:30-21:00 uur
Georganiseerd door Jarno Dekkers, commissie onderwaterhockey

Bij deze workshop deelt Jarno Dekkers, onderwaterhockeyer en voorzitter van de Nederlandse onderwaterhockey commissie, zijn ervaring met het geven van clinics onderwaterhockey voor jeugdleden. Welke aandachtspunten zijn er bij het geven van onderwatersportclinics voor nieuwe sporters? Bijvoorbeeld: specifieke tips voor jeugdleden en mensen die nog niet kunnen snorkelen, promotie vooraf, communicatie, begeleiding, etc.

Aanmelden ‘Tips en tricks voor het geven van clinics onderwaterhockey’


‘Verzekeringen en aansprakelijkheid’

Wanneer: Dinsdag 13 april | Tijd: 19:30-21:00 uur
Georganiseerd door: Arjan de Vries (Directeur Sportcluster Veenendaal) en Leo Blokland (Advocaat)

Waarvoor zijn we als vereniging nou eigenlijk verzekerd? En waar zijn onze leden en instructeurs voor verzekerd?  Wat doe je als je aansprakelijk gesteld wordt? Wat is de juridische positie van de 3*-duiker en Duikbegeleider? De NOB-verzekering is veranderd, hoe zit het nu precies? Tijdens het webinar leer je:

 • Waar je vereniging automatisch voor verzekerd is via de NOB;
 • Hoe het geregeld is met de aansprakelijkheid als je vereniging een clubduik of    evenement organiseert;
 • Wat de juridische positie is van de 3*-duiker en Duikbegeleider bij het assisteren van opleidingen;
 • Waarvoor de leden van jouw vereniging verzekerd zijn;
 • Waarvoor NOB-duikinstructeurs verzekerd zijn;
 • Welke voordelen de aanvullende NOB Duikreisverzekering heeft.

Aanmelden ‘verzekeringen en aansprakelijkheid’


‘Jouw club klaar voor de toekomst?!’

Wanneer: Woensdag 14 april | Tijd: 19-30-21:00 uur
Georganiseerd door NOC*NSF, Academie voor Sportkader

We gaan in gesprek met collega bestuurders over wat er speelt in jouw club, hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee de club leidt naar een gezonde toekomst. We gaan in op mogelijke knelpunten die worden ervaren, op ambities én op kansen voor de club. Centraal daarin staat het DNA van de club, visie op gouden driehoek ‘sportaanbod – accommodatie – kader’ en inspelen op maatschappelijke veranderingen.

Het is vooral een interactieve sessie waarin sportclubs in gesprek gaan met het bepalen van ambities, het betrekken van mensen, het positioneren van de sportclub, alles om te versterken. Met verschillende oefeningen maken de clubs direct stappen en werken toe naar keuzes voor een sterke toekomst. Deze sessie wordt georganiseerd door Academie voor Sportkader.

Aanmelden ‘jouw club klaar voor de toekomst?!’


‘Vragenuur: Verenigingen in coronatijd’

Wanneer: Donderdag 15 april | Tijd: 19:30-21:00 uur
Georganiseerd door: Marieke Wiendels en Anna van der Duim, medewerkers NOB

Tijdens deze online sessie staan de vragen vanuit bestuurders van onderwatersportverenigingen centraal. De NOB gaat namelijk graag met jullie in gesprek om te bepalen waar behoeften in ondersteuning liggen aan de hand van actuele vraagstukken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld vragen stellen over het Protocol verantwoord onderwater sporten, de financiële tegemoetkomingen en bespreken we wat je moet doen als duiker na een corona besmetting. Laat daarom vooral je vragen achter via het inschrijfformulier zodat we tijdens deze sessie antwoorden kunnen geven en je als vereniging verder op weg kunnen helpen bij het opstarten van het nieuwe seizoen.

Aanmelden ‘Vragenuur: Verenigingen in coronatijd’


‘Hoe te handelen na een duikongeval?’

Wanneer: Donderdag 15 april | Tijd: 19-30-20:30 uur
Georganiseerd door David Wassing, DOSA

In deze sessie wordt er ingegaan op het belang van de meldingen van duikongevallen voor de vereniging, duikinstructeur of individuele duiker. Hoe zou je, door gebruik te maken van deze meldingen, je trainingen interessanter kunnen maken? En hoe kan je ze toepassingen tijdens een opleiding? In deze online presentatie krijg je antwoord op deze vragen en licht DOSA toe door welke organisaties uit de duikwereld ze financieel gesteund worden, van welke organisaties DOSA gegevens over duikincidenten krijgt en hoe ze met deze incidenten om gaat. Ook wordt verteld wanneer het zinvol is een melding te doen. Daarnaast wordt een aantal voorbeelden gegeven van incidenten die hebben plaats gevonden.

Kortom: door je aan te melden voor deze sessie krijg je beter inzicht in hoe het melden bijdraagt aan het anderen laten leren van wat bij jou is mis gegaan, zoals anderen met hun melding eraan bijdragen dat jij weer wat hebt kunnen leren!

Aanmelden ‘hoe te handelen na een duikongeval’


‘Communiceren met je (nieuwe) leden’

Wanneer: Vrijdag 16 april | Tijd: 19-30-21:00 uur
Georganiseerd door team Touché, Touché Sportmarketing

Touché Sportmarketing is gek van sport en fan van fans. Het bureau werkt voor én met sport op het gebied van marketing & communicatie. Opdrachtgevers zijn o.a. ABN AMRO World Tennis Tournament, het Nederlands Handbal Verbond en mag regelmatig samen met NOC*NSF en de Rabobank sportverenigingen ondersteunen. In de workshop voor de NOB-verenigingen delen ze inspirerende voorbeelden hoe je ook in deze uitdagende corona-tijd leden kan behouden en winnen.

Aanmelden ‘communiceren met je (nieuwe) leden’


‘Heeft jouw vereniging wel eens nagedacht over vinzwemmen?!’

Wanneer: Vrijdag 16 april | Tijd: 19-30-21:00 uur
Georganiseerd door Peter Blanker, Commissie Vinzwemmen

Wil je Ranomi of Pieter voorbij zwemmen? Of je fles eens niet op je rug hebben? Schrijf je dan in voor de online workshop vinzwemmen! Tijdens deze workshop maak je kennis met een onderwaterdiscipline die wellicht ook interessant kan zijn voor jouw vereniging. Peter Blanker vertelt je graag meer over het vinzwemmen en de mogelijkheden en kansen die er zijn om nieuwe doelgroepen aan te spreken, je verenigingsaanbod te vergroten en wie weet de nieuwe wereldkampioen op te leiden!

Aanmelden ‘heeft jouw vereniging wel eens nagedacht over vinzwemmen?!’


Heb je vragen? Laat het ons weten en stuur een mail aan anna.vanderduim@onderwatersport.org