Wat voor droogpak wordt het? Blog deel 3.

Een droogpak is ideaal voor het duiken in koud water. Zowel in als buiten het water blijf je lekker warm. Maar hoe vind je het perfecte droogpak? Zeker voor vrouwen is dat niet altijd even makkelijk. NOB-ambassadeur Béate Hebly neemt je mee tijdens haar zoektocht naar het perfecte droogpak. Deel 3.

Wat voor droogpak wordt het?

Wat voor droogpak je kiest is afhankelijk van wat je ermee wilt doen, kwaliteit en je budget. Ik wil graag recreatieve duiken blijven maken en het pak ook gebruiken om onderzoek te kunnen doen onderwater als amateur onderwater archeoloog (in wording). Wat mij betreft moet het dus een enigszins flexibel droogpak worden dat ook tegen een stootje kan.

Ik besluit voor een semi-maatpak te gaan, dat hiervoor geschikt is. Hierbij is de basis een confectiemaat, waarbij er vier maten kunnen worden aangepast aan jouw lichaam (zit bij de basisprijs inbegrepen). Bij het bepalen van de juiste afmetingen, trek je een pak met confectiematen aan en worden ook je maten opgemeten. Mijn pak zal t.o.v. de confectiemaat een kortere beenlengte, langere romplengte, bredere schouders en verbreding in de heupen krijgen. Overigens voelt het nog steeds een beetje als een gok, want het aantrekken van het paspak voelt nog steeds als een gevecht. Omdat het pak op maat wordt gemaakt, moet ik nog 8 weken wachten voordat ik mijn eigen droogpak heb.

Ik besluit als onderpak een tweedelig onderpak te kiezen, zodat je makkelijk naar de WC kunt vlak voor en vlak na de duik.

Van gevecht naar een tweede huid

Eindelijk is het zover, ik ga mijn droogpak ophalen. In de winkel pas ik deze en het blijkt dat het aantrekken veel makkelijker gaat dan het paspak en het geleende droogpak. Ik denk dat dit komt doordat de beenlengte te lang voor mij was bij de voorgenoemde pakken. Een droogpak is veel minder flexibel dan een natpak, dus als de beenschachten te lang zijn, vecht je jezelf in een droogpak. Het voelt gelijk vertrouwd als ik mijn droogpak aan heb. Ik kan niet wachten om een paar dagen later mijn pak in het zwembad te testen.

Toch een nat pak?

Ik vind het toch een beetje spannend om mijn droogpak uit te proberen: zullen alle seals mij inderdaad droog houden? Voor de zekerheid heb ik toch een set droge kleren meegenomen. In het zwembad doe ik samen met instructeur Peter een aantal trimoefeningen en koprollen. Mijn droogpak zit als gegoten, maar ik heb het idee dat ik toch nattigheid voel onder mijn droogpak. Na de training komt de proef op de som: zijn mijn kleren onder het droogpak droog gebleven? Gelukkig blijkt dit het geval. De nattigheid blijkt een klein beetje zweet te zijn. Mijn pak is goedgekeurd!

Oefenen en naar buiten

Dit smaakt naar meer! Ik ga nog in ieder geval een aantal keren in het zwembad oefenen en heb er alle vertrouwen in dat ik met mijn pak heerlijke buitenduiken kan gaan maken.

Het is fijn als je eerst een droogpak kunt testen, zodat je een gevoel krijgt van het duiken daarmee. De beleving van duiken in een droogpak dat net niet past is redelijk vergelijkbaar met een goed zittend pak wat mij betreft. Alleen als je wat minder wilt vechten met je pak, is een écht goed zittend pak wel essentieel. Ik kijk uit naar de buitenduiken met mijn droogpak!

Voor de totstandkoming van deze serie wil ik graag de volgende personen bedanken: Linda Kerstens (4Divers Veenendaal), Jarco den Dekker, Monique Elferink en Peter Bij