Introductie onderwaterarcheologie

Op ontdekking onder water

Archeologische vondsten spreken tot de verbeelding, vooral als het om vondsten onder water gaat. Beroepsarcheologen zoeken aan de hand van aanwijzingen naar voorwerpen, schepen of compleet vergane steden. Maar vaak worden er ook archeologische vondsten door amateurarcheologen gedaan.

Lees verder onder de foto

Onderwaterarcheologie
Foto: Cor Kuyvenhoven

Wat is er in Nederland te ontdekken?

In de Nederlandse wateren ligt veel onontdekt archeologisch erfgoed. Dat is niet zo vreemd want Nederlandse activiteiten in het verleden hebben veelal te maken met de zee en de handelsrelatie met andere landen. Een groot deel van dit erfgoed is al boven water komen te liggen. De inpoldering van de Flevopolders heeft bijvoorbeeld voor de ontdekking van het allergrootste scheepskerkhof ter wereld gezorgd.

Wat ga ik leren?

Deze specialisatie is een introductie in de onderwaterarcheologie. Je leert wat onderwaterarcheologie is, met welke wetten en regels je te maken hebt en welke technieken er zijn om een vondst in de tijd te plaatsen. Ook leer je meer over de Nederlandse bodemopbouw, ontdek je welke gebieden in Nederland interessant zijn voor archeologen en hoe je een archeologische vondst in kaart brengt.

Cursusprogramma

Deze specialisatie bestaat uit twee dagdelen theorie, een praktijksessie op de kant, een zwembadsessie en twee buitenwaterduiken.

Om deze specialisatie te volgen:

Het boek dat bij deze specialisatie hoort is niet alleen handig tijdens je opleiding, het is ook een fijn naslagwerk. Het opleidingsboek Introductie Onderwaterarcheologie kun je hier bestellen.