Behoud van onderwaternatuur

Bescherming van de onderwaternatuur in Nederland

We zetten ons in om de onderwaternatuur van Nederland te beschermen. Helaas blijkt dit in sommige gevallen hard nodig. Zo worden de dijken in Zeeland versterkt met hoogovenafval, ook wel staalslakken genoemd. Doordat dit kleine brokken zijn wordt de dijk onder water zo vlak dat onderwaterleven zoals kreeften geen holletjes meer kunnen vinden. Het gevolg: het onderwaterleven verdwijnt. Door over de staalslakken een laag breuksteen te leggen (natuurlijk materiaal in veel grotere brokken), blijft het onderwaterleven in Nationaal Park de Oosterschelde bestaan. De NOB heeft tot de Raad van State geprocedeerd om dit te bewerkstelligen – en dat is gelukt!

Lees verder onder de foto

Onderwaternatuur
Foto: Dicky Boele

Ook houden we de onderwaternatuur op andere plekken in de gaten. Zo werd bijvoorbeeld in de Nionplas (gemeente Geertruidenberg) flyboarden toegestaan. Naast dat dit erg gevaarlijk is voor duikers, beschadigd de krachtige straal ook de natuur onder het wateroppervlak. Hieronder een opsomming van de projecten waar de NOB bij betrokken is geweest om de onderwaternatuur te beschermen:

Steun ons

Vind jij het ook zo belangrijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de onderwaternatuur van Nederland? Word dan lid!

Weet jij waar bescherming nodig is?

Vind jij dat er op een bepaalde duikstek de onderwaternatuur beter beschermd zou moeten worden? Laat het ons weten, dan kunnen we kijken of we iets kunnen betekenen. Je kunt hiervoor het beste een e-mail sturen naar duikplekken@onderwatersport.org.