Behoud van duikwater

Het ontwikkelen en behouden van duikstekken

Wij zetten ons in om zoveel mogelijk duikwater in Nederland te creëren en te behouden. Door plannen van gemeentes of provincies dreigt soms een duiklocatie of zwembad het veld te moeten ruimen, wij doen er op dat moment alles aan om de stem van de duiker te laten horen.

Lees verder onder de foto

Behoud van duiklocaties

Behoud van duiklocaties

Als voorbeeld kun je denken aan de Wijthmenerplas bij Zwolle, waar een mooie duikstek lag. Doordat de gemeente toestemming had gegeven om een waterskibaan te bouwen, zou de duiklocatie verloren gaan. Dankzij de lobby van de NOB en lokale clubs is het gelukt om de waterskibaan te verleggen, zodat de duiklocatie behouden kon blijven. Andere voorbeelden van het behoud van duiklocaties zijn:

Ontwikkeling van nieuwe duiklocaties

We houden ons niet alleen bezig met het behouden van duiklocaties, we onderzoeken ook of nieuwe duiklocaties ontwikkeld kunnen worden. Het Haringvliet is hier een goed voorbeeld van. Dit gebied is op dit moment namelijk erg interessant, omdat sinds 2019 de Haringvlietsluizen op een kier staan. Hierdoor stroomt er vers Noordzeewater het Haringvliet binnen. De verwachting is dat dit een positief effect heeft op de onderwaternatuur en nieuwe interessante duikplaatsen oplevert. Wij hebben een aantal potentiële locaties in kaart gebracht die door een team van vrijwilligers regelmatig wordt bezocht. Samen met Stichting Anemoon volgen we de waarnemingen en kijken we wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn.

Steun ons

Vind jij het belangrijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van duiklocaties in Nederland? Sluit je dan aan bij de NOB!

Problemen bij een duikstek? Laat het ons weten!

Dreig je bij een bepaalde duiklocatie binnenkort niet meer te kunnen duiken? Laat het ons weten, dan kunnen we kijken of we iets kunnen betekenen. Je kunt hiervoor het beste een e-mail sturen naar duikplekken@onderwatersport.org.