Samenwerking

Veel duikverenigingen slaan de handen ineen. Soms met de plaatselijke zwemclub of reddingsbrigade, soms met een andere duikvereniging. Of met de gemeente of een andere overheidsinstantie. De ene keer om organisatorisch of financieel sterker te worden, de andere keer om iets bij een duikplaats voor elkaar te krijgen, de volgende keer om een breder opleidings- of activiteitenaanbod te kunnen garanderen.

Tip 1: erken overeenkomsten én verschillen

Als verenigingen die in de nabije omgeving van elkaar gevestigd zijn de handen ineen slaan en elkaar niet zien als concurrent, kan dat een sterke samenwerking opleveren. Daarvoor is het wel belangrijk om elkaars overeenkomsten én verschillen te erkennen. Begrijpen partijen van elkaar wat iedereen uit de samenwerking wil halen? Durft iedereen open te zijn over hun belang in de samenwerking? En zijn partijen bereid om te halen en te brengen?

Tip 2: zorg voor 'neutrale' begeleiding

Het kan helpen om iemand zonder emotionele band bij de betrokken clubs een samenwerkingstraject te laten leiden. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen deze persoon vertrouwen. Een neutrale begeleider kan bovendien het proces bewaken, vergaderingen voorzitten, afspraken in de gaten houden, etcetera.

Tip 3: loop niet te ver voor de troepen uit

Als je gaat samenwerken is vaak de grootste uitdaging om de achterban warm te maken voor de plannen. Het kan daarom helpen om leden (eventueel in groepjes) te laten meedenken over bepaalde uitdagingen. Plan bovendien veel momenten in om de leden op de hoogte te houden. Als het bestuur of de fusiecommissie steeds drie stappen verder is dan de rest van de vereniging dan ontstaat gemakkelijk weerstand! Omgekeerd: door mensen betrokken te krijgen en houden zou het zomaar kunnen dat leden uit zichzelf een bijdrage willen leveren aan de uitvoering van de plannen.

Tip 4: neem de tijd

Samenwerken – laat staan fuseren! – gaat meestal gepaard met heel veel héle kleine stapjes. Accepteer dat het proces tijd kost! Probeer dus niet te overhaasten, maar houd uiteraard wel zicht en grip op het tempo van het proces.

Tip 5: vier successen!

Als je bepaalde delen van je plannen succesvol tot uitvoering brengt, vergeet dan niet om er aandacht aan te besteden! Op die manier betrek je je leden bij de samenwerking. Als jullie je met z’n allen trots voelen op het behaalde resultaat, resulteert dat ongetwijfeld in een positieve sfeer, meer betrokkenheid en wellicht ook meer aandacht en nieuwe leden!