Ledenwerving

Je herkent ’t vast wel: je vereniging wil nieuwe leden werven en daarvoor organiseer je in je enthousiasme allerlei originele PR-acties. Maar heb je goed nagedacht wie je eigenlijk wil bereiken met deze acties? En met welke woorden en beelden je deze persoon kunt bereiken, enthousiasmeren en overtuigen?

Tip 1: probeer niet de hele wereld te bereiken

Veel verenigingen zeggen heel oprecht: ‘iedereen is welkom bij ons!’. Dat is natuurlijk een mooie boodschap, maar als je dit gaat toepassen op ledenwerfacties dan schiet je met spreekwoordelijke hagel in het rond. Door berichten die op ‘de hele wereld’ zijn gericht, voelen mensen zich namelijk niet snel aangesproken. Wat werkt dan wel? Een uiting, foto of boodschap waardoor je je persoonlijk aangesproken voelt, waarin het bijna letterlijk om jóuw gedrag, situatie of probleem gaat. Waarschijnlijk zullen naast jou nog veel meer mensen zich aangesproken voelen, maar lang niet iedereen. Is dat erg? Nee, zeker niet. Want kijk eens kritisch naar je vereniging: daar past toch ook niet iederéén tussen?

Tip 2: denk in doelgroepen

Bedenk goed naar wat voor mensen je als club eigenlijk op zoek bent: heeft diegene al een brevet, of nog niet? Hoe oud is hij? Vindt hij de onderwaternatuur interessant, of gaat ’t hem om de kick van het duiken? Heeft hij al een eigen duikuitrusting? Denkt ‘ie bij duiken ook aan het zwembad, of alleen aan het buitenwater? En is jullie ideale lid op zoek naar de gezelligheid van een vereniging, of wil hij zo snel mogelijk een brevet scoren? Denk hier eens over na, voer zelf een klein onderzoekje uit door het gesprek aan te gaan met bekenden die binnen deze doelgroep vallen en beschrijf de doelgroep(en) vervolgens zo concreet mogelijk. Dat betekent dat je potentiële leden ook een naam kunt geven! Op die manier maak je sneller een bewuste keuze. “Zou Sylvia deze activiteit leuk vinden? Zou haar dit opvallen? Heeft ze hier tijd voor? Spreekt deze flyer haar aan?”

Tip 3: bedenk goed of doelgroepen bij jullie club passen

Als je eenmaal heb bedacht welke doelgroepen jullie interessant vinden en waar zij behoefte aan hebben, probeer dan in te schatten of deze (nieuwe) doelgroepen en het (nieuwe) aanbod bij jullie vereniging passen. Worden jullie huidige leden er enthousiast van? Is er genoeg begeleiding, tijd, geld, ruimte? Is er ondanks eventuele verschillen in duikgedrag, duikbehoeften en verwachtingen nog wel sprake van één vereniging? Zo ja, go fot it! Zo nee, denk dan nog eens goed na of het wel zo’n slimme actie is om energie te gaan steken in bepaalde mensen en wensen.

Tip 4: sluit doelgroep en boodschap op elkaar aan

Als je hebt besloten een PR-actie op te starten, denk dan eens na in welke boodschap je de behoeften van je doelgroep kunt vertalen. Met andere woorden: wat biedt jullie vereniging bepaalde doelgroepen? Met welke argumenten ga je ze overtuigen om kennis te komen maken? Als oefening kun je voor verschillende doelgroepen een titel van een krantenkop bedenken. Hoe trek je de aandacht van iemand die net begint met jullie sport? Of iemand die vorige week op vakantie gedoken heeft? Of van een natuurliefhebber? Of van een student? Of van iemand die een erg drukke baan heeft? Iedere doelgroep voelt zich aangesproken door een andere (zo ‘op maat mogelijke’) boodschap. Beschrijf en benader je doelgroepen dus zo nauwkeurig mogelijk!

Tip 5: verlaag de drempel

Bedenk in een proces van ledenwerving altijd welke stap je van iemand verwacht. Wat moet een potentieel lid na het lezen van een folder of persbericht, het bezoeken van jullie website of het invullen van het inschrijfformulier doen, aanklikken, opzoeken, mailen, doorlezen, opsturen? Maak het iemand zo makkelijk mogelijk en zorg dat hij/zij het belang van de actie inziet!